De gemeenten Tubbergen, Dinkelland, Winterswijk en Hardenberg eisen dat Minister Henk Kamp (Economische Zaken) bij telefoonproviders volledige dekking van het GSM-netwerk eist.

Dat doen zij in een gezamenlijke brief aan de minister.

De gemeenten nemen geen genoegen met Kamps opstelling dat het met de bereikbaarheid van grensgebieden ‘wel meevalt’.

Kamp trok die conclusie vorige week na een onderzoek van TNO en Agentschap Telecom naar de bereikbaarheid van het alarmnummer 112. Daaruit bleek dat 99 procent van de testoproepen aankomt.

Bereikbaarheid 112

Volgens de vier grensgemeenten betekent dat, dat honderden vierkante kilometers in Nederland geen bereik hebben. En die liggen vooral in de grensregio.

Ze stellen dat de bereikbaarheid van 112 slechts één aspect is van de totale bereikbaarheid van mobiele telefoons in grensgebieden. Voor 112-oproepen gelden hardere afspraken dan voor ‘gewoon’ mobiel telefoonverkeer.

Vertekend beeld

De test met alleen het 112-nummer geeft daarom een vertekend beeld. De slechte mobiele bereikbaarheid van grensregio’s knelt des te meer, aldus de vier, omdat ook steeds meer andere veiligheidsnetwerken als Burgernet, Amber Alert, NL Alert of huisartsen op het gebruik van mobiele telefonie zijn gebaseerd.

Zelfs veiligheidsdiensten, die voor eigen communicatie een beroep kunnen doen op C2000 netwerken, zijn in contact met burgers van mobiele telefoons afhankelijk. Omdat telefoonproviders terugschrikken voor hoge kosten van het verbeteren van het netwerk, zou het rijk kunnen bijspringen met geld uit de veiling van netwerklicenties.