De NS heeft woensdag een contract getekend voor de aankoop van 58 nieuwe sprintertreinen, inclusief stopcontacten in zowel eersteklas- als tweedeklascoupés.

Zo meldt de NS.

Huidige sprinters hebben geen stopcontacten, en in huidige intercitytreinen hebben enkel eersteklasreizigers beschikking over een stopcontact.

In 58 nieuwe sprinters die de NS bij de Zwitserse treinenbouwer Stadler bestelt, zijn stopcontacten in alle coupés te vinden. Het zou gaan om stopcontacten inclusief usb-aansluiting, voor het opladen van telefoons en tablets.

Drukte

De definitieve bestelling volgt op een belofte van zowel het vervoersbedrijf als staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur om snel wat te doen aan de toename van het aantal reizigers. Sprinters zijn nu al vaak druk en het aantal treinreizigers neemt verder toe, dat komt mede door het behoud van de OV-studentenkaart.

Voor de bestelling van de 58 nieuwe sprinters heeft de NS in januari 280 miljoen euro opzij gezet. De sprinters lijken in uiterlijk op de huidige modellen, maar zijn onder meer rolstoelvriendelijker, sneller en zuiniger.

Naast de nieuwe lichting sprinters eind 2016 krijgt de NS er over drie jaar nog eens 118 nieuwe modellen bij. In de nieuwe treinen zitten in tegenstelling tot de sprinters die nu rijden wel toiletten en ze worden rolstoelvriendelijker. NS is echter wel van plan het huidige materieel hier ook van te voorzien.

Voor eind 2021 zijn ook nieuwe intercitytreinen gepland.