T-Mobile zal in oktober landelijk 4G kunnen aanbieden. Dat betekent dat 95 procent van de inwoners van Nederland dan toegang heeft tot de nieuwe generatie mobiel internet.

Dat maakt de provider woensdag bekend.

Volgens T-Mobile verloopt de vernieuwing van het netwerk voorspoediger dan verwacht. Voorheen werd uitgegaan van een landelijke dekking aan het einde van 2015 of begin 2016. Overigens vertelde T-Mobile begin 2013 nog dat er medio 2014 al een landelijk dekkend 4G-netwerk zou zijn.

KPN ronde de uitrol van zijn 4G-netwerk in het voorjaar van 2014 af. Vodafone bereikte eind september van dat jaar de landelijke dekking. Tele2 maakte dinsdag bekend een dekking van 70 procent te hebben, hoewel de dekking binnenshuis nog minder breed is.

4G zorgt voor hogere internetsnelden en een stabieler netwerk. T-Mobile zal later dit jaar ook een nieuwe frequentie op het netwerk activeren waardoor de ontvangst binnenshuis en op moeilijk bereikbare locaties veel beter moet worden.

Dagelijks maken al 1 miljoen klanten gebruik van het 4G-netwerk, aldus T-Mobile. In het eerste kwartaal van 2015 werd er bij de provider 54 procent meer data gebruikt dan een jaar eerder. Wat het verschil in verbruik is tussen een klant met 3G en een klant met 4G is niet bekendgemaakt.