Tele2 heeft zijn 4G-netwerk flink uitgebreid, waardoor in een groot deel van Nederland nu buitenshuis bereik is.

Dat laat de provider dinsdag weten aan NU.nl. Eerder dit jaar ging het 4G-netwerk van start met dekking in de Randstad.

Het eigen 4G-netwerk van de provider, dat zijn klanten eerder liet internetten via het 3G-netwerk van T-Mobile, is nog niet voor alle Tele2-klanten beschikbaar. "Aan het eind van deze maand hebben we 40.000 klanten overgezet en volgende maand gaat het tempo weer omhoog", aldus woordvoerder Jan-Willem te Gussinklo.

Eind juni of begin juli moeten alle klanten met een 4G-telefoon zijn overgezet op het nieuwe netwerk. Dan wordt het ook mogelijk voor nieuwe klanten om een abonnement af te sluiten waarbij direct 4G-toegang wordt geboden.

Abonnementen

Terwijl het 4G-netwerk werd getest in de Randstad, werkte Tele2 al aan de uitbreiding van het netwerk in andere delen van het land. Toen 4G werd getest in andere gebieden, leverden klanten hier goede feedback op. "Daarom hebben we besloten om alle beschikbare masten buiten de Randstad ook al aan te zetten", aldus Te Gussinklo.

In totaal heeft 70 procent van de Nederlanders nu buitenshuis 4G-bereik, stelt de provider. Binnenshuis is het bereik nog een stuk minder.

Het is nog onduidelijk wat voor 4G-abonnementen Tele2 precies zal aanbieden. Eerder zinspeelde de directeur van Tele2 Nederland tegenover NU.nl op het aanbieden van onbeperkte 4G-bundels, maar de provider wil nog niets kwijt over zijn exacte aanbod.

Kwartaalcijfers

Tele2 heeft vorig kwartaal in Nederland 21.000 nieuwe klanten voor mobiele telefonie gestrikt, zo bleek dinsdag uit de kwartaalcijfers van de provider. Door investeringen in het netwerk en hogere kosten door het toenemende gebruik van mobiele data liep het operationele verlies van de mobiele tak wel verder op.

De omzet uit mobiele telefonie van Tele2 stabiliseerde vorig kwartaal op 1,4 miljard Zweedse kroon (150 miljoen euro). Het bedrijfsresultaat (ebitda) verslechterde naar min 106 miljoen kroon, tegen min 36 miljoen kroon in de eerste drie maanden van 2014. Het bedrijf heeft nu 834.000 mobiele klanten in Nederland.

Het totale klantenbestand in Nederland nam toe tot 1,26 miljoen. Per saldo vertrokken 15.000 klanten bij breedband en vaste telefonie.

Omzet

De totale omzet van Tele2 groeide vorig kwartaal met 6 procent naar 6,5 miljard kroon. Met 517 miljoen kroon was de nettowinst 12 procent lager dan een jaar eerder.

Het bedrijf haalt 48 procent van zijn omzet uit Zweden, terwijl Nederland goed is voor 22 procent van de opbrengsten. Tele2 is verder actief in Kazachstan, Kroatië, de Baltische staten, Oostenrijk en Duitsland.