Als de EU in 2016 de Europese telecomregels vernieuwt, gaan die ook tellen voor berichtendiensten als Whatsapp en bel-apps als Skype.

Dat blijkt uit plannen van de Europese Commissie die door Reuters zijn bekeken.

De Europese Commissie wil in 2016 nieuwe regels voor de Europese telecommarkt invoeren. Momenteel gelden dergelijke regels enkel voor de traditionele telecombedrijven.

"Het is noodzakelijk om eerlijke regels te maken die voor alle diensten gelden, en klaar zijn voor de toekomst", staat volgens het persbureau in de voorlopige plannen van de commissie.

Traditionele telecomproviders roepen al langer op voor versoepelde regels, in het licht van toenemende populariteit van nieuwe diensten. Die hebben volgens de providers een oneerlijk voordeel door het ontbreken van allerlei plichten.

Zo zijn traditionele telecomproviders verplicht altijd een verbinding met het alarmnummer mogelijk te maken. Voor VoIP-bel-apps als Skype geldt die plicht niet.

Het voorstel van de Europese Commissie over de hervorming van de telecomregels wordt in 2016 gepresenteerd. Zo'n voorstel moet daarna langs het Europees Parlement en de Raad van Ministers.