Samsung herovert dankzij de Galaxy S6 en S6 Edge zijn koppositie op de smartphonemarkt in het eerste kwartaal ten koste van Apple.

Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Trendforce.

De Zuid-Koreaanse fabrikant moest in het vierde kwartaal van 2014 de eerste plek delen met Apple. Het was voor het eerst in drie jaar dat Samsung niet alleen de koppositie bekleedde.

Volgens Trendforce heeft Samsung zichzelf in het eerste kwartaal herpakt met ruim 80 miljoen verscheepte smartphones. Dat aantal was goed voor 27,8 procent marktaandeel en betekent een lichte stijging in vergelijking met het aantal verscheepte toestellen in de laatste drie maanden van 2014.

Galaxy S6

Apple verscheepte juist minder toestellen en zag het aantal verscheepte iPhones afnemen van 74,4 miljoen in het doorgaans goede feestdagenkwartaal, naar 58 miljoen in het eerste kwartaal van 2015. De iPhone-maker is daarmee goed voor 19,9 procent van de markt.

De Galaxy S6 en S6 Edge gingen pas 10 april in de verkoop, maar hebben wel al een positief effect op de meest recente cijfers van Samsung. Het gaat namelijk om naar winkels verscheepte toestellen. Het verschepen van de nieuwste Samsung-smartphones is in het eerste kwartaal al opgestart.

Groter verschil

Trendforce verwacht dat het verschil tussen de twee belangrijkste smartphonefabrikanten in het tweede kwartaal nog verder zal groeien.

Apple ziet zijn verkoop doorgaans nog wat verder inzakken omdat het dan al een tijd geen nieuwe iPhones meer heeft aangekondigd. Samsung begon in het tweede kwartaal juist met de verkoop van de Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge.

Trendforce rekent in de komende drie maanden op zo'n 20 miljoen verscheepte exemplaren van de twee nieuwe toestellen. Het totaal voor 2015 moet uitkomen op 55 miljoen.

Volgens de marktonderzoeker zal Samsung in de maanden april, mei en juni in totaal ruim 80 miljoen smartphones verschepen en Apple 'slechts' 45 miljoen. Samsung brengt overigens meer verschillende toestellen uit.

LG en Huawei

LG deed in de afgelopen drie maanden ook goede zaken en verscheepte zo'n 18 miljoen smartphones waarmee het de vierde plek verovert. Het bedrijf moet nog wel Huawei voor zich dulden met ruim 20 miljoen verscheepte toestellen. 

Lenovo maakt de top 5 compleet, maar zag zijn marktaandeel wel krimpen. Sony en HTC vallen buiten de top 5 en worden meegerekend in de categorie overig.