Microsoft brengt vrijdagavond een nieuwe testversie van Windows 10 voor smartphones uit. Het besturingssysteem kan daarmee op vrijwel ieder Lumia-toestel van eind 2012 of later geïnstalleerd worden.

De update werd werd twee uur later uitgebracht dan in eerste instantie gepland, in verband met een fout die eerst moest worden hersteld. 

De nieuwe versie voegt ook Microsofts nieuwe browser toe, Project Spartan, samen met onder meer een nieuwe bel-, kalender-, mail, sms- en berichtenapp. Internet Explorer 11 staat nog wel ingesteld als de standaard browser.

De zogeheten Technical Preview van Windows 10 werkt op het overgrote gedeelte van Lumia-toestellen die sinds eind 2012 op de markt zijn gebracht, met uitzondering van de 930, Icon en en 640 XL.

Voorheen was de vroege versie alleen voor een beperkt aantal Lumia-smartphones beschikbaar, waarbij de high-end toestellen juist ontbraken. 

Uiteindelijk moet iedere Windows Phone 8-telefoon gratis een update naar Windows 10 krijgen. Wanneer dit precies gebeurt, is afhankelijk van het model en de fabrikant. Windows 10 wordt deze zomer gelanceerd.

Dit verandert in Windows 10 en zo ziet het systeem eruit