Het overgrote gedeelte van middelbare scholen in Nederland staat het gebruik van een smartphone in de klas toe.

Dat bericht de NOS maandagochtend op basis van eigen onderzoek onder 137 middelbare scholen.

Op tien van de ondervraagde scholen moeten leerlingen hun smartphone daarentegen thuis of in hun kluisje laten. Van de scholen die het gebruik in de klas wel toestaan, hanteert 50 procent de regel dat het alleen mag wanneer de leraar of lerares toestemming heeft gegeven.

25 procent van de scholen legt geen beperkingen op. De smartphones worden ook veelvuldig ingezet ter ondersteuning van het lesmateriaal. Volgens de NOS laat vrijwel iedere school die dergelijke telefoons in de klas toestaat leerlingen er informatie mee opzoeken.

Meer dan de helft gebruikt educatieve apps en zet er bijvoorbeeld een toets of quiz mee op. Op een derde van de middelbare scholen die meededen aan de enquête communiceren docenten zelfs met leerlingen via de smartphone.

Problemen

NOS vroeg ook naar de problemen die middelbare scholen ervaren vanwege het gebruik van smartphones door leerlingen.

Vijftien scholen gaven aan geen hinder te ondervinden, meer dan de helft claimt dat scholieren zich minder goed kunnen concentreren en ook slechter opletten omdat zij afgeleid worden door het apparaat.

Ruim 50 procent noemt verder digitaal pesten als probleem. Dit zou in sommige gevallen tot een klimaat hebben geleid waarbij leerlingen digitaal afgeperst worden en er naaktfoto's worden verspreid. 

Ook zou het negatieve gevolgen kunnen hebben voor de dynamiek tussen leraar en leerling, omdat conflicten gefilmd worden en vervolgens online verschijnen of worden gedeeld met medeleerlingen.

Onafhankelijk onderzoek naar effectiviteit iPad-scholen