Apple wordt bij de productie van de iPhone 6S later dit jaar weer afhankelijker van concurrent Samsung.

Anonieme bronnen vertellen aan Bloomberg dat het Zuid-Koreaanse bedrijf de A9-processor voor de nieuwe iPhone zal gaan produceren.

Er gaan al langer geruchten dat Apple weer bij Samsung had aangeklopt voor de productie van chips. Bloomberg, dat een feilloze reputatie wat betreft geruchten rondom Apple heeft, bevestigt deze berichten nu.

Vorig jaar koos Apple voor het eerst in lange tijd niet voor Samsung, maar voor chipmaker TSMC bij de productie van iPhone-chips. De concurrentiestrijd tussen Apple en Samsung liep de afgelopen jaren op tot een hoogtepunt en daar kwam ook nog een wereldwijde patentoorlog bij.

Belangrijke klant

Dit jaar zal Apple dus toch weer bij Samsung aankloppen. Het contract zou inmiddels al getekend zijn.  Om de voltallige productie aan te kunnen werkt Samsung samen met partner Globalfoundries die met een licentie op de productietechnologie van Samsung kan helpen bij het maken van de chips.

Apple kan een zeer belangrijke klant worden voor de chipafdeling van Samsung. Volgens analisten zal de bedrijfstak dit jaar een winst van zo'n 850 miljoen euro boeken in vergelijking met een verlies van 850 miljoen euro vorig jaar.

Investering

Samsung gebruikt dit jaar voor de eigen Galaxy S6 en S6 Edge ook een eigen processor die het zelf produceert. Het bedrijf heeft vorig jaar fors geïnvesteerd in de chipafdeling. Er wordt onder meer voor omgerekend 14 miljard euro een nieuwe chipfabriek gebouwd in de buurt van Seoul.

Volgens Bloomberg gaf Apple vorig jaar bijna 24 miljard dollar uit aan chips, waarmee het bedrijf goed was voor 7,6 procent van de totale aankopen in de markt.

Apple zou dit jaar voor Samsung kiezen omdat die de meest efficiënte chips produceert. De processor hebben transistoren op een schaal van 14 nanometer. TSMC zou naar verluidt nog steeds 20 nanometer gebruiken en hoe kleiner de schaal, hoe efficiënter de chip.

Onlangs werd nog bekend dat Apple een van de vijf grootste inkomstenbronnen van Samsung was in 2014.

Drie iPhones

Bloomberg meldt nog wel dat als Samsung de productie van alle Apple-chips niet aankan, het bedrijf mogelijk nog een tweede producent gaat zoeken. Apple zal de A9-chip waarschijnlijk ook gaan gebruiken in nieuwe iPads. Bovendien worden er dit jaar drie iPhones verwacht: de iPhone 6S, de iPhone 6S Plus en een kleinere iPhone 6C waar onlangs foto's van uitlekte.