Klanten van Tele2 met een smartphone die 4G-verbindingen aankan, worden binnen drie maanden overgezet op het snellere netwerk.

Dat bevestigt woordvoerder Jan-Willem te Gussinklo van de provider donderdag tegenover NU.nl na berichtgeving van Tweakers.

Voorheen maakten Tele2-klanten gebruik van het 3G-netwerk van T-Mobile. Het Zweedse bedrijf is sinds kort echter de vierde provider met een eigen 4G-netwerk in Nederland.

De afgelopen tijd hebben 300 Tele2-klanten het nieuwe netwerk, dat alleen in de Randstad actief is, alvast getest. "Gisteren zijn we begonnen met de verhuizing van mensen die in het dekkingsgebied wonen", zegt Te Gussinklo.

Voorlopig krijgen nieuwe klanten nog geen 4G. "We willen dat onze bestaande klanten als eerste ervan kunnen profiteren." Volgens de zegsman heeft ongeveer 30 procent van de Tele2-klanten een toestel dat een 4G-verbinding kan maken.

Dekking

Inmiddels is in een groot deel van de Randstad buitenshuis dekking op het 4G-netwerk van Tele2. Binnenshuis is dat in ongeveer 50 procent van het gebied het geval. 

De provider wil de dekking in de Randstad eerst verder verbeteren voordat zendmasten in een groter gebied worden geactiveerd. Als andere gebieden aan bod komen, zal de volgorde worden bepaald op basis van het huidige dataverbruik.

Tele2-klanten die naar de Randstad reizen moeten aan de grens van de 4G-dekking van netwerk wisselen. Dat gebeurt automatisch, maar kan af en toe voor kleine problemen zorgen: "Als je bijvoorbeeld naar streaming radio luistert en je gaat vanuit 4G-gebied naar 3G-gebied dan hapert de verbinding en gaat hij vervolgens weer door", zegt Te Gussinklo. "Andersom gebeurt dat niet. Dat zijn dingen die we nog aan het onderzoeken zijn."

De provider wil de landelijke uitrol van het 4G-netwerk over een jaar rond hebben.