Gebogen telefoons zijn sinds vorig jaar op de markt en met de Samsung Galaxy S6 Edge en LG G Flex 2 zijn er weer twee nieuwe modellen op komst. Hoewel kromme telefoons er vaak indrukwekkend uitzien, hebben deze smartphones hun eigen voor- en nadelen.

Voordelen

1.) Betere belervaring of grip

Een smartphone kan op verschillende manieren gekromd zijn: via de lange kant of via de korte kant. De eerste mogelijkheid brengt de microfoon dichterbij de mond, wat voor een betere belervaring moet zorgen. De telefoon keert daarmee terug naar zijn oorsprong. Vroeger werden telefoons standaard op deze manier geproduceerd om een goede gesprekskwaliteit te realiseren.

Boven Galaxy Round, Onder G Flex

Boven Galaxy Round, Onder G Flex

Een kromming in de korte kant van de telefoon moet ervoor zorgen dat de telefoon beter in de hand ligt. Hoewel de grip van deze gebogen telefoon beter is, moeten gebruikers in het begin soms wennen aan de buiging. Vegen over het scherm voelt bijvoorbeeld anders aan.

2.) Meer privacy

Wanneer een smartphone een kromming heeft kan dit meer privacy bieden dan gebruikelijke telefoons. Het maakt daarbij uit hoe de smartphone gebogen is. In sommige gevallen kan bijvoorbeeld een medereiziger in de trein moeilijker zien wat de gebruiker aan het doen is. Schermen moeten min of meer recht in de richting van het gezichtsveld gehouden worden.

De aankomende LG G Flex 2 biedt meer privacy bij bijvoorbeeld het kijken van Youtube-filmpjes, doordat de telefoon daarbij vaak horizontaal gehouden wordt. Een Samsung Galaxy Round, die een kromming in de korte kant heeft, biedt meer privacy bij applicaties zoals Whatsapp.

3.) Stootbestendig

In de praktijk moeten kromme telefoons beter tegen een stootje kunnen dan de meestgebruikte smartphones. Gebruikers van 'normale' smartphones hebben wel eens last van een barst of scheur in hun scherm, als zij hun telefoon hebben laten vallen.

Een gebogen telefoon heeft meer kans om zo’n valpartij te overleven. Dit komt doordat het toestel bij de val kan meebewegen om zo de klap op te vangen. Onbreekbaar zijn gebogen telefoons zeker niet: op Youtube testte een aantal gebruikers of de voorganger van de G Flex 2 ook echt schokbestendig is, maar dat viel in sommige gevallen tegen.

4.) Extra functies

Een gebogen telefoon biedt vaak nieuwe functionaliteiten. Dat was al terug te zien bij de introductie van Samsungs eerste gebogen smartphone, de Galaxy Round, die in zeer beperkte oplage verscheen in 2013. De opties werden geopend wanneer de telefoon op een vlak oppervlak zoals een tafel lag.

Wanneer de Galaxy Round naar links of rechts gerold wordt, is het mogelijk om snel de tijd, accucapaciteit en meldingen als gemiste oproepen op te vragen. Bovendien kan door bijvoorbeeld de muziek worden gescrolld door hem naar de zijkant te rollen.

Nadelen

1.) Beeldkwaliteit

Er zijn ook veel nieuwe televisies die gebruikmaken van een gebogen scherm, en dat is niet zonder reden. De beleving moet meeslepender zijn en gebogen schermen kunnen de reflectie van bijvoorbeeld de zon verminderen, aldus de fabrikanten.

Er komen echter ook negatieve reacties vanuit de televisie-industrie op gebogen schermen. Zo zou de reflectie juist erger zijn en moet de kijker vrij recht voor het scherm zitten. TP Vision, het bedrijf dat Philips-tv’s ontwikkelt en produceert, stelt bovendien dat platte schermen altijd de beste optie zijn voor beeldkwaliteit van tv’s.

Sony gaf daarnaast eerder toe dat kromme schermen kunnen leiden tot beeldvervorming en dat de kijkhoek minder goed is.

Smartphones met gebogen beeldschermen hebben doorgaans geen bijzonder goede schermen. De eerste G Flex van LG had een zeer matig scherm (zie ook onze review), maar in nieuwere telefoons worden grote stappen vooruit gemaakt.

2.) Hoger prijskaartje

Een nadeel van kromme smartphones is dat ze vaak duurder zijn dan platte modellen. Dit is al terug te zien in de adviesprijzen van de aankomende Samsung Galaxy S6 en Samsung Galaxy S6 Edge. Die platte versie kost 699 euro, terwijl zijn broer met kromme randen vanaf de lancering op 10 april voor 849 euro over de toonbank zal gaan.

De productie van de kromme schermen, en bij de G Flex-toestellen ook nog een gebogen accu, kost voorlopig nog een stuk meer dan die van traditionele onderdelen.

3.) Dikker

Gebogen smartphones zijn ook vaak dikker dan platte telefoons. Dit komt ook terug in de aankomende Galaxy S6-modellen. De vlakke uitvoering is 6,8 millimeter dik, terwijl de Edge 7,0 millimeter noteert. Ook bij de eerste LG G Flex was er commentaar op de dikte van het toestel. Deze was in het midden namelijk meer dan een centimeter dik. Daardoor voelde het niet prettig aan wanneer de telefoon in de broekzak zat.