Cyanogen, een bedrijf dat een alternatieve versie van Android maakt, heeft tijdens een investeringsronde 80 miljoen dollar (73 miljoen euro) opgehaald.

Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt. Tijdens een eerdere investeringsronde staken durfkapitalisten al 30 miljoen dollar in het bedrijf.

De Android-versie Cyanogenmod is al enige jaren beschikbaar als 'ROM' voor Android. De aanpassing voor het besturingssysteem kan op Android-telefoons worden geïnstalleerd en verandert vervolgens veel aspecten van het systeem.

Cyanogen maakt ook het eigen op Android gebaseerde besturingssysteem CyanogenOS, dat standaard geïnstalleerd wordt op enkele smartphones van Oneplus, Alcatel en Micromax.

Eerdere geruchten dat ook Microsoft geld steekt in Cyanogen blijken niet waar te zijn. Onder de nieuwe investeerders bevinden zich wel Twitter, chipmaker Qualcomm en mediamagnaat Rupert Murdoch.

Google

Voor smartphonefabrikanten is de software van Cyanogen vooral een manier om de dominantie van Google over Android te verminderen. In een profiel in zakenblad Forbes zegt Kirt McMaster, directeur van Cyanogen, maandag: "We schieten een kogel door het hoofd van Google."

De huidige versie van CyanogenOS maakt nog steeds gebruik van de apps en diensten van Google, al wordt Cyanogenmod geleverd zonder Google-diensten. In toekomstige versies van CyanogenOS lijken Google-apps ook minder belangrijk te worden.

In een versie die binnenkort verschijnt wordt de app Boxer de standaardmanier om e-mails te sturen. Ook krijgt een nieuwe telefoon van het bedrijf Blu een variant van CyanogenOS zonder Google-diensten. 

Exacte details zijn nog niet bekend, maar Blu-directeur Samuel Ohev-Zion zegt een telefoon voor zich te zien met apps uit de winkel van Amazon, de zoekmachine Bing en spraakassistent Cortana van Microsoft, en kaarten van Nokia. "Als die apps diep in de telefoon worden geïntegreerd, werken ze meestal beter dan Google-apps", aldus Ohev-Zion.

Eerste indruk: Moet Android vrezen voor Tizen, Ubuntu en Firefox OS?

Review: Oneplus One met CyanogenOS