Google breidt zijn slimme vergrendeling voor Android-smartphones uit met de mogelijkheid om een telefoon ontgrendeld te laten zolang deze in de broekzak van gebruikers blijft zitten.

Dat meldt Android Police.

Google noemt de functionaliteit 'on-body detection'. Hierbij hoeven gebruikers hun smartphone slechts één keer te ontgrendelen, waarna het apparaat in die staat blijft zolang zij in beweging zijn. Wordt de telefoon neergelegd, dan vergrendelt Android deze weer.

Dit maakt het mogelijk om de telefoon in de hand of broekzak te houden zonder steeds een code in te moeten voeren als het scherm ondertussen is uitgegaan.

Google waarschuwt er wel voor dat de slimme vergrendeling geen onderscheid maakt in wie de telefoon vasthoudt. Wordt een smartphone met ingeschakelde on-body detection doorgegeven aan iemand anders, dan blijft deze ontgrendeld. 

Beperkte uitrol

De functionaliteit is momenteel nog beperkt beschikbaar. Android Police stelt dat de toevoeging via een update van de Google Play Services-app plaatsvindt, en zo niet per se gebonden is aan een bepaalde versie van Android.

De extra vergrendelingsopties werkt vermoedelijk wel enkel op Android 5.0 of hoger, omdat de slimme vergrendeling pas in die versie is geïntroduceerd. Hiermee werd het ook mogelijk om een Android-smartphone automatisch te laten ontgrendelen zodra deze verbinding maakt met een vertrouwd wifi-netwerk.

Dit is er nieuw in Android 5.0