Onderzoeksbureau Gartner verwacht dat gebruikers van high-end Android-toestellen in toenemende mate zullen overstappen naar iPhones en iPads.

Dat voorspelt het gerenommeerde onderzoeksbureau vrijdag in een uitgebreid rapport over de pc-, tablet- en smartphonemarkt voor de komende jaren.

In totaal verwacht Gartner dat er dit jaar bijna 2,5 miljard apparaten verkocht zullen worden. Bijna 2 miljard daarvan zijn mobiele telefoons, bij 236 miljoen exemplaren gaat het om tablets en bij 306 miljoen apparaten om desktops en laptops.

Android

De markt voor mobiele telefoons zal de komende jaren blijven groeien en Gartner verwacht dat een toenemend percentage van gebruikers die duurdere Android-producten gebruiken zullen switchen naar iPhones of iPads.

"Android-fabrikanten in de bovenkant van de markt hebben moeite zich te onderscheiden en waarde toe te voegen", aldus Roberta Cozza, onderzoeksdirecteur bij Gartner. "Daarnaast blijft het merk Apple enorm sterk en zijn de iPhones met grotere schermen nu goede alternatieven."

Gartner voorspelt bovendien dat de vervangingscyclus die na de lancering van de iPhone 6 in september 2014 is ingezet, in 2015 gewoon zal doorgaan. In de laatste drie maanden van 2014 verkocht Apple een recordaantal van 74,5 miljoen iPhones.

Gartner gaat niet specifiek in op Android-merken. De voorspelling van het onderzoeksbureau gaat in tegen de algemene verwachting van de Galaxy S6. Samsung zal volgens diverse berichten weer meer exemplaren van zijn vlaggenschip gaan verkopen.

Lucratief

De mobiele markt zal de komende jaren ook de meest lucratieve blijven hoewel het gemiddelde prijspunt volgens Gartner zal stabiliseren. Dit jaar moet de afzet van mobiele telefoons gaan groeien met 3,5 procent. De tabletmarkt groeit volgens Gartner met 4,3 procent en de pc-markt krimpt met 2,4 procent.

Vergelijking: Het verschil tussen de Galaxy S6, S5, iPhone 6 en HTC One M9