Nederlandse 4G-netwerken bieden relatief goede dekking

De drie 4G-netwerken die in Nederland actief zijn, dekken een relatief groot deel van het land. In veel andere landen ligt het dekkingspercentage een stuk lager.

Dat blijkt uit een nieuw rapport van Opensignal. Dat bedrijf laat mensen hun 4G-dekking en -snelheid checken met een app, en gebruikt de verzamelde gegevens vervolgens om wereldwijd een beeld van de beschikbare netwerken te schetsen.

Uit de data blijkt dat KPN het best dekkende netwerk van Nederland biedt, met 4G-bereik in bijna 90 procent van het land. Vodafone bereikt bijna 80 procent van Nederland, terwijl T-Mobile, dat 4G nog aan het uitrollen is, rond de 65 procent van het land dekt.

De snelheden liggen op het netwerk van T-Mobile ruim het hoogst, met gemiddeld iets meer dan 20 Mbps (2,5 megabyte per seconde). Vodafone biedt rond de 14 Mbps en KPN-klanten halen gemiddeld iets meer dan 10 Mbps.

De Nederlandse 4G-snelheden zijn internationaal gezien gemiddeld. In Spanje liggen de snelheden het hoogst met gemiddeld rond de 18 Mbps, terwijl 4G-gebruikers in Saudi-Arabië slechts 3 Mbps halen.

De dekking is in Zuid-Korea het best, met 4G-bereik in 95 procent van het land. Op het U+-netwerk van LG is zelfs dekking in 99 procent van Zuid-Korea.

Volgens Opensignal zijn inmiddels 4G-netwerken beschikbaar in 124 landen, terwijl in nog eens 18 landen wordt gewerkt aan een eerste 4G-netwerk. De wereldwijde uitrol van 4G begon rond 2010 en in Nederland bood KPN vanaf 2012 als eerste een 4G-verbinding aan.

Lees meer over:
4g
Tip de redactie