Een Israëlische universiteit heeft een smartphonecamera ontwikkeld die door een foto of video te maken de chemische samenstelling van objecten kan analyseren.

De camera wordt ontwikkeld door Unispectral Technologies van de technische afdeling van de Tel Aviv University, meldt de Wall Street Journal.

Het systeem bestaat uit een speciale lens, een optisch filter en bijbehorende software. Die kunnen samen veel meer licht opvangen dan een normale smartphonecamera.

Door al dat licht op te vangen kan vervolgens de zogenoemde hyperspectrale handtekening van welk object dan ook worden ontdekt. Alles wat er bestaat heeft zo’n unieke chemische vingerafdruk, die precies verraadt uit welke chemische onderdelen iets bestaat.

Door met de speciale camera een foto of video van een object te maken, kan de software volgens de onderzoekers van de Tel Aviv University precies analyseren wat die hyperspectrale handtekening is.

In de toekomst zou de techniek volgens de onderzoekers onder meer gebruikt kunnen worden om de kwaliteit van eten te controleren. Bijvoorbeeld in China, waar nep-melkpoeder voor veel babysterfte zorgt.

Unispectral Technologies zegt al in gesprek te zijn met grote smartphonemakers, autobedrijven en beveiligingsbedrijven. Het bedrijf zoekt nog wel een partner die de verzamelde data op grote schaal voor gebruikers kan analyseren.