Apple overweegt de grotere iPad van 12,9 inch een USB 3.0-poort te geven en de tablet uit te rusten met een technologie om sneller op te laden.

Dat meldt de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. De krant heeft doorgaans zeer goede bronnen rond Apple.

Bloomberg wist woensdagavond al te melden dat de productie van de grotere iPad opnieuw is uitgesteld. De Wall Street Journal bevestigt dat de productie nu pas in de tweede helft van het jaar van start gaat.

USB 3.0

Bovendien weten de bronnen te melden dat Apple sterk neigt naar het gebruiken van een USB 3.0-poort om data sneller tussen een pc en de iPad te kunnen versturen. Huidige iPads hebben geen USB-poort, maar een zogeheten Lightning-poort van Apple zelf.

USB 3.0 kan data met een snelheid van 5 Gbps (625 MB per seconde) versturen. USB 3.0 wordt sinds begin 2011 in producten verwerkt, onder meer in de Macbooks van Apple.

Het is onduidelijk of het gaat om de nieuwe USB-standaard type c met een kleinere stekker die op z'n kop gebruikt kan worden en zowel voor in de pc als in bijvoorbeeld een tablet of smartphone hetzelfde stekkertje heeft.

Snel opladen

Los daarvan zou Apple werken aan een technologie om de laadtijd van de iPad flink te verkorten en overwegen extra poorten toe te voegen om een muis en toetsenbord te koppelen. De bronnen stellen wel dat door het uitstel van de productie sommige toevoegingen nog geschrapt kunnen worden.

De grotere iPad gaat naar verluidt de iPad Pro heten en wordt gericht op de zakelijke markt. Snelle dataoverdracht en de toevoegingen van een muis en toetsenbord kunnen daarom belangrijk zijn.

Macbook Air

De Wall Street Journal stelt ook dat de productie van de nieuwe 12 inch Macbook Air begin dit jaar al gestart is. De nieuwe Air wordt mogelijk op een evenement volgende week gepresenteerd. De Macbook heeft naast een nieuw formaat, ook een ander ontwerp en een hogere schermresolutie.

De productie van de nieuwe Macbook Air wordt volgens de anonieme bronnen in het tweede kwartaal flink opgevoerd.

Lees meer over en bekijk foto's van de 12 inch Macbook Air

Dit is de nieuwe USB-standaard