Android Lollipop lijkt een stuk populairder dan zijn voorganger Kitkat. Inmiddels draait 3,3 procent van alle Android-toestellen wereldwijd op de nieuwste versie.

Dat blijkt uit cijfers van Google over de maand februari.

Android Lollipop 5.0 is de nieuwste variant van het mobiele besturingssysteem. Lollipop kwam medio november 2014 uit voor de eerste toestellen. Inmiddels draait 3,3 procent van alle telefoons en tablets op deze versie.

Opmars

Hoewel dat een klein percentage is, lijkt Lollipop aan een snellere opmars bezig te zijn dan zijn voorganger Android 4.4 Kitkat. Die versie kwam in oktober 2013 uit en deed er vijf maanden over om op 2,5 procent van de Android-markt te komen. Lollipop staat na drie volle maanden op 3,3 procent.

De grootste versie blijft vooralsnog Android Jellybean waar eigenlijk drie versies onder vallen (4.1, 4.2 en 4.3). In totaal gebruikt 42,6 procent van de mensen met een Android-toestel een van deze versies. De eerste variant van Jellybean kwam in de zomer van 2012 uit. Kitkat staat inmiddels op 40,9 procent.

Verspreiding

De verspreiding van nieuwe versies van Android is al jaren een probleem. Google maakt een nieuwe variant en brengt die uit, maar vervolgens moeten fabrikanten zoals Samsung, HTC en Sony nog hun eigenlijk softwarelaag aanpassen op basis van de nieuwe versie van Android.

Daar gaan vaak maanden overheen en dan komt de nieuwe Android-versie eerst alleen beschikbaar voor de nieuwste en duurste toestellen. Oudere smartphones krijgen soms niet eens een update.

Nieuwe toestellen

In maart en april worden onder meer de Galaxy S6 en HTC One M9 met Android 5.0 uitgebracht. Ook komen er diverse goedkopere modellen uit met standaard de nieuwste Android-versie. Naar verwachting zal het marktaandeel dan helemaal omhoog schieten.

Wanneer kan u updaten naar Android 5.0 Lollipop?

Bekijk onze eerste indruk van de Galaxy S6

Wat is er veranderd aan de HTC One M9?