Google gaat fabrikanten van Android-toestellen niet verplichten om toestellen met Android 5.0 Lollipop standaard te versleutelen.

Dat meldt Google (pdf). Op de Nexus 6 en Nexus 9 met Android Lollipop is de versleuteling van het systeem standaard ingeschakeld.

Door de versleuteling, die al sinds 2011 in Android aanwezig is, worden data en bestanden versleuteld opgeslagen. Om deze bestanden en informatie te openen, is het eerst noodzakelijk om het toestel te ontgrendelen. 

Fabrikanten hoeven de versleuteling niet standaard in te schakelen, maar Google raadt het hen wel aan. Veel nieuwe high-end-toestellen die tijdens het Mobile World Congress zijn gepresenteerd, hadden versleuteling niet standaard ingeschakeld.

FBI

Versleuteling kan ervoor zorgen dat de lees- en schrijfsnelheid van de software sterk vermindert. Dit heeft een negatief effect op de prestaties van een smartphone.

Uit testen van Anandtech bleek dat de de lees- en schrijfsnelheid van de Nexus 6 met versleuteling een stuk langzamer was dan een Nexus 6 zonder versleuteling. 

Eerder zei de FBI dat versleuteling op smartphones "levens kost". Naast Android kan ook Apples iOS 8 persoonlijke informatie en bestanden versleutelen.

Wat is er nieuw in Android Lollipop?