Chipmaker Qualcomm ontwikkelt een eigen vingerafdrukscanner, die dankzij sonar niet alleen nauwkeuriger maar ook veiliger zou zijn dan huidige scanners.

Qualcomm toont zijn Sense ID in een video tijdens Mobile World Congress in Barcelona.

Die sensor werkt in tegenstelling tot in ieder geval Apple’s Touch ID op basis van ultrasone straling. Daardoor kan de scanner van Qualcomm door onder meer metaal, aluminium, plastic, glas en saffier lezen.

Daardoor zou de vingerafdrukscanner in tegenstelling tot die van Apple en Samsung niet in de thuisknop geplaatst hoeven worden. De scanner zou ook in de rand van een telefoon of tablet gebouwd kunnen worden, en theoretisch zelfs achter het scherm.

Natte vingers

De ultrasone straling zou erg nauwkeurig een driedimensionaal beeld van de vingerafdruk maken. Daarbij zouden kenmerken als de lijnen maar zelfs de zweetporiën van een vingerafdruk gescand worden.

Ook zorgt de scanner er volgens Qualcomm voor dat vingers ook worden herkend wanneer die nat of vies zijn. Bestaande vingerafdrukscanners herkennen vooral natte vingers slecht. Dat heeft te maken met de gebruikte technologie, die een geleidende vinger nodig heeft.

Sense ID zit ingebouwd in de nieuwe Snapdragon 810- en 425-chips en wordt later dit jaar in toestellen verwacht. Ook stelt Qualcomm zijn technologie dan los van die chips beschikbaar.

Bekijk alle aankondiging op Mobile World Congress

Achtergrond: Het einde van het wachtwoord