Het Finse Jolla heeft versie 2.0 van zijn mobiele besturingsysteem Sailfish gepresenteerd. De software is verkrijgbaar vanaf komend voorjaar.

Het nieuwe besturingssysteem biedt volgens Jolla onder meer verbeterde gebruikersinterface en ondersteunt nu ook Intel-chips. De manier waarop notificaties worden weergegeven zou beter zijn, en ook zijn er meer besturingsmogelijkheden met behulp van handbewegingen ('gestures'). Ook belooft Jolla dat de beveiliging verbeterd is. 

Het Finse bedrijf richt zich met name op opkomende markten en hoopt daar fabrikanten te vinden die de software willen leveren op hun apparaten. Jolla noemt specifiek Rusland, India, China en Japan omdat die markten groot genoeg zijn en er een groeiende vraag is naar lokaal geproduceerde apparaten, aldus Jolla. 

Jolla werd in 2011 opgericht door een aantal oud-Nokia-medewerkers. Het bracht al een tablet en een smartphone uit die draaien op de eerste versie van Sailfish. Met Sailfish wil Jolla een onafhankelijk alternatief bieden voor Android. Opvallend genoeg is het besturingssysteem wel in staat om Android-apps te draaien.

Lees het laatste nieuws over de Mobile World Congress