Er komt een nieuwe versie van de Blackphone, een smartphone die zich onderscheidt door strenge beveiliging van gebruikersdata.

De Blackphone 2, die werd aangekondigd tijdens het Mobile World Congress in Barcelona, heeft een voor- en achterkant van glas en een fors scherm van 5,5 inch met full hd-resolutie.

Het toestel, dat pas in de tweede helft van 2015 verschijnt, krijgt ook een snellere processor en meer werkgeheugen. Verdere details zijn niet bekend.

Maker Silent Circle richtte zich in het verleden vooral op consumenten die beveiliging belangrijk vinden, maar met de Blackphone 2 moet vooral de zakelijke wereld worden bediend, zo vertelt technisch directeur Jon Callas aan Techcrunch.

Software

De aangepaste Android-software op de Blackphone geeft gebruikers de mogelijkheid om nauwkeurig te bepalen welke gegevens mogen worden ingezien door apps. Ook worden gegevens standaard versleuteld opgeslagen en is het mogelijk om veilig te bellen en sms'en via apps van Silent Circle.

Om aantrekkelijker te zijn voor zakelijke gebruikers wordt het besturingssysteem geüpdatet met de mogelijkheid om zakelijke en privé-apps gescheiden te houden. Ook wordt het mogelijk om telefoons op afstand te beheren en wissen.

Silent Circle kreeg onlangs 50 miljoen euro aan investeringen om de Blackphone een succes te maken.

Tablet

Naast de nieuwe telefoon werkt Silent Circle ook aan een tablet. De Blackphone+ bestaat momenteel alleen nog als prototype met scherm van 8 inch.

Volgens Callas is echter nog niet zeker hoe de tablet er uit zal komen te zien. Onder meer over de beeldverhouding wordt nog nagedacht.