Microsoft komt met twee nieuwe Lumia-telefoons. De Lumia 640 is een budgettoestel met een scherm van 5 inch, terwijl de 640 XL een versie met een groter scherm van 5,7 inch is.

Microsoft toonde de apparaten maandag tijdens een persconferentie op het Mobile World Congress in Barcelona. De smartphones hebben zoals gebruikelijk bij Lumia-apparaten een kunststof achterkant in verschillende felle kleuren.

Beide toestellen hebben een scherm met een resolutie van 1280 bij 720 pixels. Er verschijnen 3g- en 4g-versies, die licht in prijs verschillen. De Lumia 640 kost 139 euro voor de 3g-versie en 159 euro voor de 4g-variant, terwijl de 640 XL respectievelijk 189 en 219 euro zal kosten. Die prijzen zijn volgens Microsoft nog wel zonder heffingen en toeslagen.

Het kleinere toestel heeft aan de achterkant een camera van 8 megapixel, terwijl de XL-versie is voorzien van een 13 megapixel-camera. De Lumia 640 XL heeft ook een grotere accu van 3.000 mAh, waar de 640 een batterij van 2.500 mAh heeft. Beide toestellen beschikken over een 1,2 GHz quadcore-processor. Beide toestellen beschikken over 1 GB aan werkgeheugen en 8 GB aan opslaggeheugen, dat uitbreidbaar is met een microsd-kaartje. 

De toestellen draaien op Windows 8.1, maar krijgen later in het jaar een upgrade naar Windows 10, als Microsoft dat nieuwe besturingssysteem beschikbaar maakt voor telefoons, tablets, en pc's. 

Windows 10

Stephen Elop, hoofd van de apparatentak van Microsoft, maakte maandag bekend dat er later dit jaar ook nieuwe Lumia-toestellen verschijnen die direct worden geleverd met Windows 10 en die in de categorie "vlaggenschip" vallen.

Elop zei dat Microsoft Windows 10 op alle smartphones beschikbaar wil maken die nu beschikking hebben over Windows 8.1, maar dat sommige nieuwe functies mogelijk niet zullen werken op oudere toestellen.

Inmiddels zijn 2,8 miljoen mensen aangesloten bij het Windows Insider-programma, dat het testen van Windows 10 mogelijk maakt. Volgens Elop hebben deze testers al 900.000 keer feedback over het systeem aangeleverd.