Sony heeft maandag de 10,1 inch Xperia Z4 Tablet aangekondigd. Het is met een dikte van 6,1 millimeter samen met de even dunne iPad Air 2 de dunste tablet ter wereld.

De tablet werd onthuld tijdens Mobile World Congress (MWC) in Barcelona.

De Z4 Tablet heeft een hogere resolutie van 2560 x 1440 pixels gekregen in plaats van 1920 x 1200 pixels bij de Z2 Tablet, Sony heeft nooit een Z3 Tablet uitgebracht.

De tablet is niet alleen iets dunner, maar ook een stuk lichter geworden. Het gewicht gaat van 426 gram vorig jaar naar 393 gram nu. Sony zal de tablet standaard leveren met 32 GB aan opslagcapaciteit en rust het apparaat uit met de nieuwe Snapdragon 810-processor met acht kernen en een 64-bit architectuur waardoor de tablet zwaardere taken aan kan.

De accu behoudt dezelfde 6000 mAh capaciteit. Met een hogere schermresolutie zorgt dat mogelijk voor minder accuduur. Aan de andere kant is de Snapdragon 810-processor zuiniger dan de chip in de Z2 Tablet.

Metalen hoeken

Sony rust de Z4 Tablet uit met roestvrijstalen metalen hoeken. Of de gehele rand van metaal gemaakt is, wordt uit het persbericht niet duidelijk. De camera  aan de achterzijde heeft weer een 8 megapixel-sensor, maar de selfiecamera heeft nu 5,1 megapixel in plaats van 2 megapixel bij de Z2 Tablet van vorig jaar.

De tablet is wederom water- en stofbestendig en wordt dit jaar standaard geleverd met het BKB50 toetsenbord dat gekoppeld kan worden. Een prijs voor het totaalpakket is nog niet bekendgemaakt.

De Sony Xperia Z4 Tablet ligt vanaf juni in de Nederlandse winkels.

Xperia M4-smartphone

Sony brengt in het voorjaar ook een middenklassetelefoon uit die is voorzien van een 13 megapixelcamera en een waterdichte behuizing. De Xperia M4 Aqua heeft een 5 inch scherm met een resolutie van 1280 bij 720 pixels.

Het toestel draait op een Sony-variant van Android Lollipop (5.0) en maakt gebruik van een octacore Snapdragon 615-processor, 2 GB werkgeheugen en een accu van 2.400 mAh. De smartphone kan verbinding maken met 4G-netwerken.

De behuizing is gemaakt van plastic, terwijl luxere Sony-toestellen gemaakt worden van metaal en glas. De prijs van de M4 Aqua ligt dan ook een stuk lager op 299 euro.

De camera met een sensor van 13 megapixel heeft een f2.0-diagfragmaopening. Sony zegt dat de camerasoftware van het toestel toegang biedt tot 52 verschillende camerastanden. Aan de voorkant van het toestel zit een selfiecamera met een sensor van 5 megapixel.

Bekijk onze review van de Xperia Z2 Tablet

Dit zijn de belangrijkste aankondigingen van Mobile World Congress