HTC heeft zondagmiddag in aanloop naar Mobile World Congress (MWC) de One M9 gepresenteerd. Het nieuwe toestel heeft nagenoeg hetzelfde ontwerp en eveneens een 5 inch-scherm. Vooral de camera is aangepakt.

De One M9 ligt vanaf eind maart in de Nederlandse winkels voor 749 euro.

Het toestel heeft net als zijn voorganger een 5 inch-scherm met een full hd-resolutie. Ook aan de buitenkant is relatief weinig veranderd. De HTC One M9 is nog steeds gemaakt van metaal en de achterkant is licht gebogen.

De randen tussen het scherm en de achterkant zijn nu iets scherp en hebben een andere kleur dan de rest van de behuizing: bijvoorbeeld een zilverkleurige behuizing met een goudkleurige rand.

Camera

De belangrijkste verandering is die van de camera. De One M8 beschikte over een 4 ultrapixel-camera. Ultrapixels zijn groter dan megapixels en vangen meer licht op waardoor foto’s in het donker meer details bevatten. Bij daglicht viel de camera echter nogal tegen.

De One M9 heeft een normale 20 megapixel-camera terwijl de 4 ultrapixel-sensor nu als selfiecamera wordt gebruikt. Volgens HTC omdat veel mensen selfies in donkere situaties maken.

De nieuwe smartphone heeft ook geen dubbele camera meer op de achterzijde waarmee foto’s achteraf scherp konden worden gesteld. Dat was nog een belangrijke introductie bij de One M8.

Bekijk onze eerste indruk:

Specificaties en geluid

De accu heeft in plaats van 2600 mAh nu 2840 mAh en de telefoon gebruikt een energiezuinigere Snapdragon 810-processor, het nieuwste topmodel van chipleverancier Qualcomm. De One M9 wordt verder uitgerust met 32 GB aan opslag en 3 GB aan werkgeheugen. Ook is er ondersteuning voor een microsd-kaart.

HTC gebruikt dit jaar geen technologie van Beats Audio meer voor de speakers. Door de overname van Beats door Apple kiest HTC nu voor Dolby. De speakers zitten nog steeds aan de voorkant en hebben volgens het bedrijf een wat voller geluid.

Software

Het toestel draait op het nieuwe Android 5.0 met een nieuwe softwarelaag van HTC eroverheen. Sense 7 is iets rustiger en witter dan Sense 6 en voegt een aantal functionaliteiten toe. Zo is het mogelijk apps op het thuisscherm automatisch aan te laten passen aan de hand van de locatie. De gebruiker ziet dan thuis en op kantoor andere apps.

Ook heeft Blinkfeed, een soort tijdschriftachtig overzicht van verschillende nieuwsbronnen en sociale media, een update gekregen. Deze omgeving naast het thuisscherm toont op de M9 nu ook foto’s die al op de huidige locatie gemaakt zijn en geeft rond lunchtijd tips over restaurants.

HTC zet zelf vol in op het persoonlijker maken van Sense. Gebruikers kunnen eigen thema’s kiezen, maken en aanpassen waardoor achtergronden, kleuren, icoontjes, fonts en geluiden veranderen. Het bedrijf presenteerde tijdens de persconferentie ook een eigen virtual reality-bril en slimme fitnesstracker.

Bekijk onze eerste indruk van de HTC One M9

Bekijk alle aankondiging op Mobile World Congress