Spraakassistent Siri kan vanaf iOS 8.3 in het Nederlands worden aangestuurd. Siri sprak al negen talen, maar Nederlands hoorde daar tot nu toe nog niet bij.

In de tweede bètaversie van iOS 8.3 zijn de nieuwe talen van Siri-ondersteuning gevonden, meldt 9to5Mac. Naast Nederlands spreekt Siri straks ook Russisch, Deens, Zweeds en Thais, Portugees en Turks, en kan daarnaast het Engelse accent van Indiërs beter verstaan.

Siri zit van iOS 5 op iPhones en sinds iOS 6 op iPads, maar eerst werden alleen Engels, Duits, Frans en Japans ondersteund. Later werden ook Spaans, Italiaans, Koreaans en het Chinese Kantonees en Mandarijn toegevoegd.

Publieke bèta

iOS 8.3 wordt later dit jaar verwacht, momenteel is iOS 8.2 ook nog niet voor consumenten beschikbaar. iOS 8.3 wordt naar verluidt de eerste versie van het mobiele besturingssysteem dat ook een publieke bèta zal krijgen.

Mogelijk wil Apple de stembesturing daarmee breed in de praktijk testen voordat iOS 8.3 voor iedereen beschikbaar wordt. Tot nu toe waren iOS-bèta’s enkel voor ontwikkelaars en Apple-medewerkers beschikbaar. De publieke iOS-bèta wordt in eerste instantie beperkt tot 100.000 deelnemers.

Apple kondigde eerder aan de Apple Watch in april op de markt te brengen. Een voorname invoermogelijkheid van die smatwatch is Siri. Mogelijk wil Apple het horloge met de ondersteuning van meer talen aantrekkelijker maken voor consumenten in meer landen. Het is overigens nog niet duidelijk in welke landen de Apple Watch vanaf april verkrijgbaar is.

Gevarieerde emoji

Naast nieuwe Siri-talen toont de tweede bèta van iOS 8.3 ook een nieuwe serie emoji. Die bevatten meer variatie in huidskleur dan het huidige aanbod, dat voornamelijk blanke figuurtjes bevat. Ook is er meer diversiteit in de samenstelling van emoji-gezinnen. Zo zijn er gezinnen met twee vaders en twee moeders te zien.

Apple en Google hadden de mogelijkheid tot meer diverse emoji eerder voorgesteld bij Unicode, een internationale standaard voor de codering van grafische tekens. Bij nieuwe emoji is het mogelijk te kiezen tussen zes gradaties in huidkleur. Die wordt geselecteerd door het symbool langer in te drukken, op dezelfde manier als momenteel accenten op letters worden geselecteerd.

Eerste indruk: Zorgt de Apple Watch voor een revolutie?