'Europese Raad niet ambitieus over afschaffen roamingkosten'

Hoewel de roamingkosten voor internetgebruik en telefonie in heel Europa al dit jaar zouden vervallen, blijft de Europese Raad dwarsliggen.

Dat zegt eurocommissaris Andrus Ansip (Digitale Interne Markt) tegen Reuters.

"Ik wacht op de afschaffing van extra roamingkosten, maar ik ben bang dat de Raad nu niet ambitieus genoeg is", aldus Ansip.

Het afschaffen van de roamingkosten moet door de telecomministers van Europese lidstaten in de Raad worden goedgekeurd. De extra kosten die Europeanen nu voor internet in het buitenland betalen zijn volgens de eurocommissaris "een verkeerde financiële beslissing".

Het nieuwste voorstel rept volgens Reuters over een dagelijkse 5 MB aan internet zonder roamingkosten. Na het bereiken van die limiet mogen providers roamingkosten in rekening brengen. De limiet is voldoende voor het laden van enkele e-mails of een enkele website.

Wetsvoorstel

In 2014 stemde het Europees Parlement al met een grote meerderheid in voor afschaffing van de roamingkosten voor internetten in binnen Europa. Daarbij werd niet gesproken over beperkingen van het aantal megabytes of belminuten dat in het buitenland tegen het thuistarief zou worden gerekend.

Eind 2015 hadden de extra kosten voor mobiele internetters binnen Europa moeten verdwijnen, zodat bijvoorbeeld Nederlanders in heel Europa uit hun eigen bundel zouden kunnen bellen internetten.

Door druk vanuit verschillende lidstaten werden besprekingen over het voorstel echter meermaals door de Europese Raad uitgesteld. Enerzijds verdienen providers veel geld aan de roamingkosten die zij klanten in andere EU-landen in rekening brengen. Anderzijds vrezen Oost-Europese providers voor hun relatief lage tarieven, die met een afschaffing uit concurrentieoverweging omhoog zouden moeten.

5 cent per MB

Volgens het originele voorstel zouden providers maximaal het groothandelstarief van 5 eurocent per minuut of MB mogen rekenen. Momenteel mogen providers maximaal 20 eurocent per MB rekenen binnen de EU.

Ansip zegt de huidige besprekingen af te willen wachten, voordat hij een beslissing neemt over het al dan niet aanpassen of totaal herzien van het roamingvoorstel.

Vijf dingen die je moet weten over roaming

Lees meer over:
Tip de redactie