Zowel iMessage als Facetime op iOS en OS X hebben nu een tweede wachtwoord nodig als gebruikers willen inloggen of instellingen willen veranderen.

Dat ontdekte The Guardian. Tot nu toe werkte Apples tweestapsverificatie alleen bij inloggen bij het AppleID en op iCloud.com.

Nu moeten Apple-gebruikers ook een extra wachtwoord invoeren wanneer zij iMessage of Facetime voor het eerst op een nieuw apparaat gebruiken. Voor het wijzigen van sommige instellingen op bestaande apparaten is het wachtwoord ook nodig.

Voor het extra wachtwoord moeten gebruikers in de app inloggen met hun AppleID, waarna zij worden doorverwezen naar de site van Apple. Om daar in te kunnen loggen wordt een code naar een vertrouwd Apple-apparaat van de gebruiker verstuurd. Daarna wordt een eenmalige code aangemaakt, waarmee bij beide berichtendiensten kan worden ingelogd.

Veel veiliger

Een dergelijke tweestapsverificatie zorgt er voor dat het account van gebruiker veilig is, zelfs wanneer zowel gebruikersnaam als wachtwoord gestolen zouden worden. Dan nog is het vertrouwde apparaat, bijvoorbeeld een iPhone of iPad, nodig om in te loggen.

Apple-gebruikers moeten de verificatie wel handmatig inschakelen via de instellingen van hun AppleID. De verificatie werkt nog niet bij inloggen in de App Store en iTunes Store.

Vier manieren om wachtwoorden veilig op te slaan

Zo wordt het traditionele wachtwoord langzaam vervangen