Qualcomm krijgt fikse boete voor machtsmisbruik in China

Qualcomm moet in China een boete van 6,088 miljard Chinese yuan (860,2 miljoen euro) betalen vanwege machtsmisbruik.

Dat laat de chipfabrikant weten in een verklaring (pdf).

Ruim een jaar geleden startte de Chinese overheid een onderzoek naar Qualcomm.  Uit het onderzoek is nu gebleken dat de chipfabrikant te hoge licentiekosten heeft berekend aan Chinese smartphonefabrikant voor het gebruik van Qualcomm-onderdelen.

Het bedrijf laat weten teleurgesteld te zijn over de uitkomst, maar stelt dat het tegelijkertijd blij is dat de Chinese overheid de voorgestelde aanpassingen aan de licentievoorwaarden van Qualcomm heeft goedgekeurd. Het bedrijf zal niet in beroep gaan tegen de boete.

Qualcomm zal vanaf nu chips voor mobiel internet en licenties voor patenten op 3G- en 4G-technologieën goedkoper aanbieden aan Chinese bedrijven. Bovendien belooft Qualcomm te onderhandelen op basis van "goed vertrouwen" en daarbij "eerlijke voorwaarden" te bieden.

Dat betekent onder meer dat de royaltykosten  voor Chinese smartphonefabrikanten omlaag gaan. Bedrijven die nog een licentieovereenkomst hebben lopen kunnen aanspraak maken op de vernieuwde voorwaarden.

Financiële vooruitzichten

Dankzij de boete heeft Qualcomm de financiële vooruitzichten voor het fiscale jaar dat eind september afloopt, moeten bijstellen. De omzet van het bedrijf zal nagenoeg gelijk blijven op een verwachte 26,3 tot 28 miljard dollar (23,2 tot 24,7 miljard euro).

De nettowinst per aandeel komt naar verwachting uit op maximaal 3,76 dollar waar dat in een eerdere verwachting nog 4,34 dollar was.

Lees meer over:
Tip de redactie