Eerste Ubuntu-telefoon alleen in Europa te koop

De Aquaris E4.5 Ubuntu Edition van Spaanse fabrikant BQ komt volgende week uit in Nederland. Het toestel is beperkt beschikbaar.

Het toestel is de eerste smartphone met het opensource besturingssysteem Ubuntu dat daadwerkelijk in de winkel komt. Eerdere poging strandden, zoals crowdfundingproject Ubuntu Edge, dat zijn doel niet haalde.

De Aquaris E4.5 Ubuntu Edition is een instaptelefoon met een 4,5 inch scherm met 960 x 540 pixels. Het toestel heeft een 1,3 GHz quadcore Mediatek Cortex A7-chip en 1 GB werkgeheugen.

​Beperkte oplage

De camera achter heeft 8 megapixels, die aan de voorkant van de telefoon 5. Ubuntu-maker Canonical wil zich met zijn mobiele versie onderscheiden van Android en iOS. Daarvoor gebruikt Ubuntu voor telefoons onder meer zogenoemde Scopes, een soort samenvoeging van startscherm en apps.

De Aquaris E4.5 Ubuntu Edition gaat 169 euro kosten, en zal volgens Engadget door verschillende Europese providers worden ondersteund. Welke providers dat zijn is niet duidelijk. De telefoon komt niet in de winkel te liggen, maar zal alleen middels korte flash-sales in beperkte oplage in Europa online te koop zijn.

Lees meer over:
Tip de redactie