Apple schakelt opnieuw Samsung in voor de productie van de chips die worden gebruikt in de volgende iPhone.

Dat meldt Recode op basis van bronnen die bekend zijn met de plannen van Apple. De iPhone 6 gebruikt een A8-chip, de volgende iPhone krijgt waarschijnlijk de A9-chip.

Samsung levert hardware voor de productie van iPhones, waaronder de chips en het werkgeheugen. Voor de iPhone 6 heeft Apple ook bestellingen voor de A8-chip geplaatst bij Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), dat sinds 2013 ook hardware voor Apple produceert.

Hoewel TSMC voor de iPhone 6 een groot deel van de chips heeft geproduceerd, zou Apple zich voor de volgende iPhone weer richten op Samsung voor de productie van de A9-chip.

14 nanometer

Samsung zou echter de meest efficiënte chips produceren, omdat het Zuid-Koreaanse bedrijf de chips produceert met transistoren op een schaal van 14 nanometer. TSMC gebruikt naar verluidt nog het 20 nanometer-ontwerp. 

De nieuwe chips moeten 35 procent energiezuiniger en 15 procent kleiner worden dan hun voorgangers. In tegenstelling tot eerdere platte chips gebruikt de 14 nanometer-variant een 3d-ontwerp om ruimte te besparen.

Eerder zei Kim Kinam, hoofd van de chipafdeling van Samsung, dat het bedrijf een winststijging verwacht als de nieuwe Apple-chip wordt geproduceerd.

Qualcomm

Volgens een analist die sprak met het Zuid-Koreaanse BusinessKorea gaat Samsung niet alleen voor Apple aan de slag, maar maakt de chipafdeling van het bedrijf dit jaar ook processors voor Qualcomm en Nvidia.

Verwacht wordt dat Samsung zelf geen Qualcomm-chip gebruikt in de Galaxy S6. Het is voor het eerst dat Samsung zijn S-vlaggenschip alleen voorziet van eigen chips. Qualcomm is de grootste maker van chips voor smartphones en tablets.

Review: Is de iPhone 6 echt de grootste verandering ooit?