De lancering van Android 5.1 lijkt in Indonesië van start te zijn gegaan. Vermoedelijk duurt het niet lang meer voordat ook Nexus-telefoons de update krijgen.

Dat meldt Android Police. De update staat op telefoons die onderdeel zijn van het Android One-programma, dat woensdag werd gelanceerd in Indonesië. Ook de officiële Android One-website maakt melding van het bestaan van Android 5.1.

Onder Android One, een programma dat eerder van start ging in India, worden goedkope telefoons met de 'kale' versie van Android verkocht. De toestellen, van minder dan 100 euro, worden gemaakt door onder meer Micromax, Nexian en Evercross.

De nieuwe Indonesische toestellen zijn al voorzien van Android 5.1, en op Google+ laat Google weten dat mensen in India "in de komende weken" een upgrade naar 5.1 kunnen verwachten.

Stille modus

Veel fabrikanten die Android-toestellen uitbrengen, passen hun eigen softwarelaag toe op het besturingssysteem. Daardoor verschijnen updates vaak veel later dan Google ze beschikbaar maakt in de standaardversie van Android.

De toestellen uit de Nexus-reeks, waaronder de recente Nexus 6 van Motorola en Nexus 5 van LG, gebruiken echter wel de kale versie van Android. Deze telefoons krijgen Android-updates altijd zeer snel, dus vermoedelijk zal ook Android 5.1 niet lang op zich laten wachten.

Wat de update precies zal inhouden is nog onduidelijk, maar Androidpit berichtte vorige maand dat onder meer de stille modus zal terugkomen. In Android 5.0 werd deze verwijderd en vervangen door een 'prioriteitsmodus' of de mogelijkheid om alle meldingen, inclusief alarmen, helemaal te blokkeren.

Ook zou het systeem efficiënter omgaan met het werkgeheugen en de accu van toestellen. Verder worden oplossingen voor bugs en verbeterigen aan de stabiliteit van Android-toestellen verwacht.

Wanneer krijgt uw toestel Android 5.0 (Lollipop)?