Sony heeft meer winst en omzet geboekt in het vierde kwartaal van 2014 dankzij een onverwacht goed presterende mobiele tak. Het gaat om voorlopige cijfers omdat de administratie vanwege een grote cyberaanval nog niet op orde is.

Het Japanse bedrijft meldt (pdf) over de laatste drie maanden van 2014, die gelijk staan aan het derde kwartaal van het gebroken boekjaar van Sony, een nettowinst van 89 miljard yen (659 miljoen euro). Dat is ruim drie keer zo veel als een jaar eerder.

De omzet steeg tegelijkertijd met 6,1 procent naar 2,56 biljoen yen (18,9 miljard euro). Sony heeft de positieve cijfers vooral te danken aan de beter dan verwachte verkoop van smartphones, camerasensoren en Playstations.

Kosten cyberaanval

De cijfers zijn nog niet definitief na een grote hack in november 2014 waarbij Sony Pictures Entertainment getroffen werd. Als gevolg daarvan zijn de papieren nog niet helemaal op orde.

Het bedrijf maakt woensdag bekend dat er 15 miljoen dollar (13,1 miljoen euro) aan kosten verwacht worden na de cyberaanval. Dat bedrag wordt uitgegeven aan onderzoek naar de hack en kosten om apparatuur en infrastructuur te herstellen.

Mobiele tak

Sony verkocht onverwacht meer smartphones dan een jaar geleden na diverse kwartalen van slechte prestaties. Er werden 11,9 miljoen smartphones verscheept, het hoogste aantal sinds in ieder geval begin 2012.

Wel is de verwachting voor het fiscale jaar 2014 naar beneden bijgesteld, dat jaar loopt bij Sony tot en met 31 maart 2015. In de twaalf maanden daarvoor verwacht Sony nu 39,2 miljoen smartphones te verschepen in vergelijking met de eerdere verwachting van 41 miljoen exemplaren.

Als gevolg van de betere prestaties in de laatste drie maanden van 2014 groeide de omzet met bijna 30 procent naar 429 miljard yen (3,2 miljard euro) en nam de winst toe met bijna 50 procent naar 9,3 miljard yen (68,9 miljoen euro).

Playstation

Ook de Playstation-tak zorgde in het laatste kwartaal van vorig jaar weer voor groei bij Sony. De omzet steeg met 17 procent naar 531,5 miljard yen (3,9 miljard euro) en de winst kwam uit op 27,6 miljard yen (204,3 miljoen euro), 123 procent hoger dan een jaar geleden.

De stijging is vooral te danken aan de goede verkoop van de Playstation 4 en de hogere inkomsten uit het Playstation Network, waar bijvoorbeeld games gekocht kunnen worden.

In totaal werden er 7,5 miljoen consoles verscheept in oktober, november en december. De Playstation 4 was goed voor 6,4 miljoen exemplaren. De verkopen lagen een jaar geleden wel net iets hoger.

Camera en tv

Tot slot presteerden ook de camera-tak, verantwoordelijk voor digitale camera's en camerasensoren die gebruikt worden in bijvoorbeeld smartphones van concurrenten, en de tv en audio-tak beter dan vorig jaar.

De verkoop van digitale camera's daalde wel naar 2,6 miljoen exemplaren, maar er werden iets meer tv's verkocht dan een jaar geleden. Het ging om 4,7 miljoen exemplaren waardoor de omzet uit specifiek tv's steeg met 10,1 procent.

Film

De filmtak van Sony presteerde het slechtst. De omzet daalde met bijna 12 procent naar 197,6 miljard yen (1,5 miljoen euro) en de winst daalde zelfs met 90 procent en kwam uit op 2,4 miljard yen (17,8 miljoen euro).

In deze verwachte resultaten zijn al de 13,1 miljoen euro aan kosten na de cyberaanval meegenomen. Daarnaast kwamen er in 2013 in dezelfde periode grotere films uit dan in het laatste kwartaal van 2014, aldus Sony. Daardoor lagen de inkomsten uit bioscoopbezoek en dvd-verkoop lager.

Verwachting

Het bedrijf is dankzij het gunstige vierde kwartaal van 2014 ook positiever gestemd over de prestaties over het gehele gebroken boekjaar dat 31 maart 2015 afloopt. De omzetverwachting staat nu op 8 biljoen yen (59,2 miljard euro) terwijl dat in oktober nog 7,8 triljoen yen (57,8 miljard euro) was.

Het verwachte verlies daalde in dezelfde periode van 230 miljard yen (1,7 miljard euro) naar 170 miljard yen (1,3 miljard yen). Dankzij slechte eerdere kwartalen gaat Sony dus wel nog steeds uit van een verlies.