Motorola heeft in het vierde kwartaal van 2014 voor het eerst meer dan tien miljoen smartphones verkocht, 118 procent meer dan een jaar geleden.

Dat laat Lenovo maandagnacht (Nederlandse tijd) weten bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal van het gebroken boekjaar. Dat kwartaal staat gelijk aan het vierde kalenderkwartaal.

Lenovo nam Motorola vorig jaar over van Google en meldt nu dus dat er in drie maanden zeker tien miljoen toestellen verkocht zijn. Bovendien moet die groeiende trend doorzetten nu Lenovo het Motorola-merk in China opnieuw gaat introduceren.

Rick Osterloh, directeur van Motorola, laat op Twitter weten dat er in een week tijd al 1 miljoen voorbestellingen zijn geplaatst voor de Moto X.

Motorola zorgde in het vierde kwartaal al voor 1,9 miljard dollar (1,68 miljard euro) aan extra omzet voor de mobiele tak van Lenovo. Daar vallen Motorola-telefoons, Lenovo-telefoons, Android-tablets en tv's onder. Met de 1,9 miljard dollar aan omzet is Motorola nu al goed voor ruim de helft van de omzet uit de mobiele tak die in totaal uitkwam op 3,4 miljar dollar (3 miljard euro).

Winst

Dankzij de overname van Motorola voor 2,9 miljard dollar draait de mobiele tak van Lenovo nog wel een bruto verlies van 89 miljoen dollar (78,5 miljoen euro). Het bedrijf verwacht dat Motorola binnen vier tot zes kwartalen na afronding van de overname winstgevend zal zijn.

De overname werd in oktober 2014 definitief en dus moet Motorola eind 2015 of in ieder geval in de eerste helft van 2016 geld gaan opleveren.

Omzetgroei

Lenovo als geheel boekte een omzet van 14,1 miljard dollar, 31 procent meer dan een jaar geleden. De nettowinst kwam uit op 253 miljoen dollar, 5 procent minder dan een jaar geleden. De winstdaling wordt veroorzaakt door onder meer de overname van Motorola.

"We hebben de juiste overnames gedaan en hebben onze wereldwijde positie verbeterd. Daarom ben ik er zeker van dat we klaar zijn om te winnen", voegt Yuanging Yang, directeur van Lenovo, toe aan de cijfers.

Pc-tak

De pc-tak van Lenovo blijft ook goed presteren met een omzet van 9,2 miljard dollar (8,12 miljard euro) en een brutowinst van 494 miljoen dollar (436 miljoen euro). Er werden in totaal 16 miljoen pc's verscheept, 4,9 procent meer dan een jaar geleden. Het marktaandeel van Lenovo komt daarmee op 20 procent en het bedrijf blijft marktleider.

Motorola en Lenovo samen hadden eind 2014 op de smartphonemarkt bovendien een aandeel van 6,6 procent en zijn daarmee achter Samsung en Apple de nummer drie. Op de tabletmarkt is het aandeel met 4,8 procent nog wat kleiner. Lenovo baseert zicht op cijfers van onderzoeksbureau IDC.

De pc-tak is goed voor 65 procent van de omzet van Lenovo. Een jaar geleden was dat nog 81 procent. Door de opkomst van mobiel is Lenovo minder afhankelijk van de kwakkelende pc-markt. De mobiele tak is inmiddels verantwoordelijk voor 24 procent van de totale omzet.

Na de overnames van Lenovo en de servertak van IBM heeft het bedrijf nog 1,3 miljard dollar aan contanten over.

Waarom Google Motorola verkocht en Lenovo interesse had

Bekijk onze review van de nieuwste versie van de Moto X