Oneplus, de Chinese fabrikant van de goedkope high-end-smartphone One, werkt aan een eigen Android-versie genaamd OxygenOS.

Dat meldt Oneplus. OxygenOS wordt gebaseerd op Android, moet "simpel en puur" ogen en vervangt de huidige alternatieve Android-versie Cyanogenmod.

Android is geheel opensource en iedereen mag een eigen versie van de software ontwikkelen en uitgeven. Als Google de software goedkeurt, mogen er ook Google-apps als Google Play en Google Maps aan toe worden gevoegd. De verwachting is dat OxygenOS door Google wordt goedgekeurd.

De One van Oneplus draait standaard op Cyanogenmod, een versie van Android die over veel aanpassingsmogelijkheden en opties beschikt.

Microsoft investeerde recentelijk miljoenen dollars in Cyanogenmod, om het bedrijf minder afhankelijk te maken van Google. CyanogenMod zou dan eigen versies van Google Play en Google Maps gaan ontwikkelen, om zo "Android van Google af te pakken".

Op scherp

De relatie tussen Oneplus en Cyanogenmod staat sinds enkele maanden echter op scherp, wat mogelijk tot de introductie van OxygenOS heeft geleid. Oneplus en Cyanogenmod waren een niet-exclusieve overeenkomst aangegaan om smartphones met Cyanogenmod te leveren.

Echter heeft Cyanogenmod een soortgelijke overeenkomst gesloten met fabrikant Micromax, dat goedkope smartphones met Cyanogenmod in onder andere India verkoopt.

Ook Oneplus wil in India zijn smartphones verkopen, maar Micromax heeft een verbod op de verkoop van de One aangevraagd. Micromax heeft een exclusieve overeenkomst met Cyanogenmod om toestellen met de software in India te verkopen.

Dit schoot in het verkeerde keelgat bij Oneplus, dat verhaal kwam halen bij Cyanogenmod. De ceo van Cyanogenmod, Kirt McMaster, liet na een verhitte e-maildiscussie met Oneplus-oprichter Carl Pei weten dat zijn bedrijf "onmiddelijk stopt met de ondersteuning voor Oneplus-apparaten". 

De introductie van OxygenOS zou een logische stap zijn voor Oneplus om minder afhankelijk van Cyanogenmod te worden.

Oneplus One review: Goedkope Chinese telefoon met weinig nadelen