Apple en Samsung hebben in het vierde kwartaal van 2014 even veel smartphones verkocht. De twee smartphonemakers zijn allebei goed voor een marktaandeel van 19,6 procent op de wereldwijde markt.

Dat stelt onderzoeksbureau Strategy Analytics donderdag.

Apple maakte dinsdag bekend dat het bedrijf een recordaantal van 74,5 miljoen smartphones verkocht in het vierde kwartaal. Samsung maakte donderdag zijn kwartaalcijfers bekend, maar noemde geen exact aantal verkochte smartphones.

Volgens Strategy Analytics ligt dat aantal ook op 74,5 miljoen. Dat betekent dat er 11,5 miljoen minder Samsung-smartphones werden verkocht dan een jaar eerder.

Over heel 2014 bleef het aantal verkochte Samsung-smartphones ongeveer stabiel op 317,2 miljoen exemplaren. Apple verkocht in totaal 192,7 miljoen iPhones, bijna 40 miljoen meer dan in 2013.

Drie jaar

Het feit dat Apple zich weer gedeeld grootste mag noemen op de smartphonemarkt is opvallend, omdat in de afgelopen jaren juist makers van Android-telefoons snel marktaandeel veroverden. Door de groei van de smartphoneverkoop in opkomende economieën wisten verkopers van goedkope toestellen grote hoeveelheden smartphones af te zetten.

Volgens cijfers van marktonderzoeker IDC is het voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2011 dat Apple de marktleider is. Toen hoefde Apple de eerste plek echter niet te delen met Samsung.

Lenovo

De twee smartphonereuzen worden in het vierde kwartaal gevolgd door Lenovo-Motorola. De twee gefuseerde bedrijven verscheepten 24,7 miljoen smartphones, goed voor 6,5 procent van de markt. Het Chinese bedrijf wordt op de hielen gezeten door het eveneens Chinese Huawei met 24,1 miljoen verscheepte toestellen.

LG liet donderdag weten dat het in het vierde kwartaal van 2014 15 miljoen smartphones verkocht. Dat is goed voor een vijfde plek, stelt Strategy Analytics tegenover Bloomberg. Xiaomi valt terug naar de zesde plek, terwijl het bedrijf in het derde kwartaal nog de op twee na grootste smartphonemaker was.

De totale smartphonemarkt groeide in het vierde kwartaal met 31 procent naar een recordaantal van 380 miljoen stuks. Wereldwijd werden in heel 2014 1,3 miljard smartphones verkocht.