Qualcomm zegt dit jaar een "belangrijke klant" te verliezen. Waarschijnlijk doelt de chipmaker op Samsung.

Qualcomm meldt het nieuws tijdens de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2015. De Amerikaanse chipfabrikant noemde geen naam.

Volgens de geruchten heeft Samsung de samenwerking met Qualcomm beëindigd. Het Zuid-Koreaanse bedrijf zou zijn eigen Exynos-chip voortaan voor alle smartphones en tablets willen gebruiken.

Er gaan al langer geruchten dat Samsung geen Snapdragon-chip meer in zijn toestellen gaat gebruiken. Samsung gebruikte de Snapdragon-chips van Qualcomm onder andere voor de Galaxy S5 en Galaxy Note 4.

Snapdragon 810

Ook gaan er geruchten over oververhittingsproblemen met de aankomende Snapdragon 810-chip. Deze chip wordt gebruikt in vlaggenschepen van verschillende fabrikanten. Onder andere de OnePlus 2 en nieuwe HTC One zouden door de vermeende oververhittingsproblemen zijn vertraagd.

LG heeft de problemen rondom de Snapdragon 810 echter ontkend, en zegt dat de prestaties van de nieuwe processor "zeer bevredigend" zijn.

Omzet

De omzet van Qualcomm in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2015 bedraagt 7,1 miljard dollar (6,3 miljard euro), wat een stijging is van 7 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal van een jaar eerder.

De nettowinst bedraagt 2 miljard dollar (1,77 miljard euro). Dit is een stijging van 5 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2014.

Qualcomm heeft het afgelopen kwartaal 270 miljoen smartphonechips geleverd. In het eerste kwartaal van 2014 was dit aantal 213 miljoen, wat neerkomt op een stijging van 27 procent binnen een jaar.

Wat is er nieuw in de Snapdragon 810-processor?