Samsung heeft na jaren van vertraging zijn eerste Tizen-smartphone op de markt gebracht. De Samsung Z1 is woensdag in India in de verkoop gegaan.

Dat heeft het Zuid-Koreaanse bedrijf bekendgemaakt.

De Z1 werd al eerder aangekondigd, maar dat de lancering ook daadwerkelijk plaatsvindt is noemenswaardig.

Er wordt namelijk al sinds begin 2012 aan Tizen gewerkt. Vorig jaar werd de lancering van een Tizen-smartphone door Samsung zelfs drie keer uitgesteld en werd onder meer een officiële aankondiging gedaan in Rusland. Uiteindelijk kwam de beloofde smartphone daar nooit op de markt.

Specificaties

De Samsung Z1 is vanaf woensdag te koop in India voor 5.700 Indiase roepie, zo'n 78 euro. De smartphone heeft een 4 inch-scherm met een resolutie van 800 x 480 pixels.

Er zit een 1,2 GHz dual core-processor in en er is 768 MB aan werkgeheugen beschikbaar. De opslagcapaciteit bedraagt 4 GB en er is ondersteuning voor een microsd-kaart. De camera beschikt over 3,1 megapixel.

Tizen

Het besturingssysteem Tizen is mede door Samsung ontwikkeld. Volgens de Wall Street Journal hebben alle vertragingen ervoor gezorgd dat appontwikkelaars niet staan te springen hun applicaties uit te brengen voor Tizen.

Met Tizen wil Samsung een eigen alternatief bieden aan Android van Google. Samsung blijft andere toestellen echter gewoon nog met Android uitrusten. Tijdens gadgetbeurs CES kondigde Samsung wel aan dat de smart tv's van het bedrijf in 2015 zullen gaan draaien op Tizen. Bijvoorbeeld Sony, Philips en Sharp kiezen voor Android TV.

Tizen: Samsungs nieuwe troef of slechts een back-up?

Bekijk onze eerste indruk van de tv-platformen Tizen, Android TV, WebOS en Firefox OS