Samsung zou overwegen goedkopere Windows-smartphones uit te brengen om zo minder afhankelijk te zijn van Android.

Dat meldt de Korea Times zondag op basis van een anonieme bron. "Samsung heeft al een aantal pilots uitgevoerd om de stabiliteit van Windows 8.1 te testen", aldus de bron. 

Of Samsung daadwerkelijk doorgaat met het plan is afhankelijk van een lopend conflict tussen Microsoft en Samsung over royalties. 

In augustus klaagde Microsoft het Zuid-Koreaanse bedrijf aan omdat Samsung sinds september 2013 al geen licentiekosten meer zou hebben betaald. Volgens Samsung heeft Microsoft met de overname van Nokia contractbreuk gepleegd. 

"Als de twee bedrijven weten te schikken, dan zal Samsung nieuwe toestellen maken die draaien op een door Microsoft ontwikkeld platform", aldus de bron. 

"Microsoft weet dat Samsung erg sterk is in marketing, en begrijpt dat het daardoor goed van pas zou komen als het Windows-smartphones zou promoten", aldus de bron. "Samsung weet dit. Maar de twee bedrijven zoeken nog steeds naar een overeenkomst."

Windows 10

De eerste Windows-toestellen van Samsung zouden op zijn vroegst in het derde kwartaal van 2015 verschijnen, aldus de ingewijde. Het is de vraag of Samsung in dat geval aan de slag gaat met Windows Phone 10, of opvolger Windows 10.

Microsoft is momenteel bezig met de ontwikkeling van Windows 10, dat geschikt zal zijn voor zowel traditionele computers als tablets en smartphones. De uiteindelijke stabiele versie van Windows 10 verschijnt vermoedelijk halverwege 2015. Het is nog onduidelijk hoe het systeem verspreid zal worden, en wat het gaat kosten.

Tizen

Samsung heeft de afgelopen jaren nog maar weinig Windows-smartphones op de markt gebracht. Het bedrijf is vooral bekend om zijn Galaxy-toestellen die draaien op Android, maar promoot ook zijn eigen Tizen-platform. Samsung ontwikkelt Tizen samen met Intel. 

Het besturingssysteem kan echter nog niet op veel draagkracht rekenen onder softwareontwikkelaars. In december onthulde Samsung de eerste smartphone die daait op Tizen, de Samsung Z1

Tizen: Samsungs nieuwe troef of slechts een back-up?

Dit is er nieuw in Windows 10