Na een zwakke ontwikkeling in 2014 zal de vraag naar tablets dit jaar in een laag tempo toenemen. 

Dat voorspelt de gerenommeerde marktonderzoeker Gartner maandag. Het bedrijf rekent wereldwijd op de verkoop van 233 miljoen stuks, 8 procent meer dan vorig jaar.

''De ineenstorting van de tabletmarkt in 2014 was alarmerend'', aldus directeur Ranjit Atwal van Gartner. ''In de twee voorgaande jaren was er sprake van dubbelcijferige groei.'' De sterke daling in het verkoopvolume is volgens hem te wijten aan enerzijds een langere levensduur van de apparaten en anderzijds aan het uitblijven van innovaties.

De verkoop van alle apparaten, naast tablets gaat het om pc's, notebooks en smartphones, stijgt dit jaar naar schatting met 3,9 procent tot 2,5 miljard stuks.

Android

Android is opnieuw het meest gebruikte besturingssysteem. In die berekeningen zijn zowel pc's als mobiele apparaten zoals tablets en smartphones meegenomen. In 2014 draaiden voor het eerst meer dan 1 miljard apparaten op Android. Gartner verwacht dit jaar een groei van 26 procent naar bijna 1,5 miljard apparaten.

iOS/Mac OS van rivaal Apple was vorig jaar al minder in gebruik dan Windows van Microsoft en zal het gat dit jaar naar verwachting niet kunnen dichten. Volgens Atwal komt dat zowel door de verwachte stabilisering van de pc-markt en de uitdaging voor Apple om ''significante'' groei te realiseren met zijn iPhones.

Krimp

De tabletmarkt groeit sinds 2014 een stuk minder hard dan de jaren daarvoor. Het aantal verkochte iPads nam in 2014 zelfs voor het eerst af. Het inzakken van de markt wordt onder meer ge komt onder meer doordat de markt verzadigd raakt: veel huishoudens hebben al een tablet. Ook gaan tablets langer mee dan fabrikanten hadden gedacht, waardoor mensen minder snel een nieuwe tablet kopen. 

In Nederland krimpt de totale tabletmarkt zelfs al, bleek eerder dit jaar al uit cijfers van GfK. Alleen in januari groeide de markt nog, maar in de maanden daarna werden er fors minder tablets verkocht dan in dezelfde maanden in 2013. Absolute cijfers zijn niet bekend.

Acht redenen waarom de iPad-verkoop inzakt