In 2014 kwam weer een aantal interessante tablets uit, al werden geen enorme stappen vooruit gemaakt. De beste tablets van het jaar tonen dan ook vooral een verfijning van ontwerp en software.

1. HTC Nexus 9

De Nexus 9 van HTC en Google presteert op alle vlakken goed en is nog aantrekkelijk ook. Met een schermformaat van 8,9 inch zit het apparaat tussen de twee gebruikelijke formaten in. Met dat tussenmaatje is de Nexus 9 compact, maar biedt hij toch genoeg ruimte voor films en games.

Die worden haarscherp getoond op het mooie scherm en lopen vloeiend door de uitstekende Tegra K1-chip. 

Grootste pluspunt is echter Android Lollipop, de nieuwste Android-versie die in zijn pure vorm op de tablet te vinden is. Qua design is het systeem een stuk mooier geworden, maar er zijn ook handige functies toegevoegd. Zo werkt het notificatiesysteem beter en werkt de ontgrendeling van toestellen slimmer.

Bekijk onze volledige review van de Nexus 9

De beste tablets van 2014:
De beste tablets van 2014:

2. Apple iPad Air 2

De iPad Air 2 is een iets dunnere en lichtere versie van de eerste iPad Air. Het apparaat ziet er weer erg mooi uit en het app-aanbod op iOS blijft onovertroffen.

De nieuwe A8X-processor is zeer snel, ook op grafisch gebied. Daardoor zal de Air 2 de komende jaren op gamegebied een prima tablet blijven.

Ook de toevoeging van een vingerafdrukscanner is prettig. Touch ID kennen we al langer van de iPhone, maar weet ook op tablet het inloggen gemakkelijker te maken.

Bekijk onze volledige review van de iPad Air 2

3. Samsung Galaxy Tab S

Samsung maakte dit jaar als enige een tablet met een amoled-scherm. Dat biedt grote voordelen tijdens het kijken van films, want de kleuren van zulke schermen zijn spetterend en het contrast ligt hoger. Met name de diepe zwartwaarden zijn welkom bij gebruik van de tablet in donkere ruimtes. 

Ook buiten het beeld is de Tab S goed, met een snelle processor en relatief compacte behuizing.

De accuduur is bovendien indrukwekkend en als enige tablet in deze top drie kan in de Tab S een microsd-kaart worden geplaatst. Daarmee is het op een kleiner budget mogelijk om veel opslagruimte te krijgen.

Bekijk onze volledige review van de Galaxy Tab S