Nokia is niet van plan zelf telefoons te gaan maken nu Microsoft de mobiele afdeling van het bedrijf heeft overgenomen.

Dat heeft Rajeev Suri, directeur van Nokia, laten weten, meldt analist Ian Fogg.

Microsoft rondde eerder dit jaar de overname van een deel van Nokia af. Het Finse Nokia dat nu nog bestaat, richt zich op netwerkinfrastructuur.

Microsoft heeft tot eind 2015 de exclusieve rechten om smartphones onder de naam van Nokia uit te brengen.De komende tien jaar mag het de naam van Nokia bovendien gebruiken voor zogeheten featurephones, met net niet de functionaliteiten van een smartphone. In 2016 mag het Finse bedrijf zelf ook weer telefoons gaan maken, maar het is niet duidelijk of de naam Nokia dan ook gebruikt mag worden.

Licenties

Hoe dan ook is Nokia niet van plan zelf telefoons te gaan ontwikkelen. "We hebben geen plannen voor een directe toetreding tot de telefoonmarkt", aldus Suri volgens Fogg.

Nokia zou zich daarentegen wel richten op het uitgeven van licenties. Dat betekent dat het bedrijf de merknaam niet alleen aan Microsoft wil verkopen, maar ook aan andere hardwarefabrikanten. Of daar concrete plannen voor zijn en hoe die eruit zien, is niet bekend.

Microsoft bracht deze week nog de Lumia 535 uit. Hoewel Lumia ook een merknaam van Nokia is, is dit het eerste toestel dat niet meer de Nokia-naam draagt, maar 'Microsoft' op de achterkant heeft staan.

De Nokia-telefoons die wij gaan missen