De Moto G van Motorola lijkt het eerste toestel te zijn dat een update krijgt naar Android 5.0.

Diverse gebruikers melden woensdag dat ze een update hebben binnengekregen van de nieuwste versie van Android.

Eerder werd al een zogeheten soak test uitgevoerd op de Moto X, maar die werd al snel teruggetrokken. Een soak test dient om te kijken of een softwareupdate in de praktijk ook goed werkt en wordt naar slechts een select aantal gebruikers verstuurd.

Volgens Arstechnica is de Android 5.0-update voor de Moto G breder verspreid. Er duiken op Twitter verschillende screenshots op van mensen die de update hebben binnengekregen. Bovendien heeft Motorola de zogeheten release notes voor de Android 5.0-update voor de Moto G online gezet.

Nexus

Dat de Motorola-toestellen nu al een update krijgen is opmerkelijk. Android 5.0 (Lollipop) is nog niet beschikbaar op de Nexus-toestellen die Google, de maker van Android, zelf mede ontwikkelt. Normaal zijn dat de eerste telefoons en tablets die een nieuwe Android-versie krijgen.

De Nexus-toestellen draaien op de originele versie van Android zoals Google hem maakt. Fabrikanten als Samsung, HTC en Sony verwerken nog hun eigen softwarelaag over Android heen. Motorola houdt de aanpassingen echter zeer beperkt waardoor snel updaten mogelijk is.

LG maakte dit weekend nog bekend de G3 in Polen al te updaten naar Android 5.0, maar de uitrol van Moto G lijkt internationaal te zijn. Het is niet bekend of de update ook al in Nederland beschikbaar is.

Overigens draait ook de Nexus 9, de nieuwe tablet van Google en HTC, op Android 5.0. De tablet heeft de software echter direct meegekregen toen het product vorige week in de verkoop ging.

Wanneer krijgt uw toestel Android 5.0?

Bekijk onze preview, screenshots en gifjes van Android Lollipop

Overzicht: Dit is er nieuw in Android 5.0