Samsung heeft Nvidia aangeklaagd voor het schenden van patenten en het manipuleren van benchmarkresultaten, waardoor de snelheid van de nieuwe Nvidia Shield Tablet rooskleuriger zou worden gepresenteerd dan daadwerkelijk het geval is.

Dat meldt Engadget dinsdagnacht. In totaal claimt Samsung dat Nvidia zes patenten schendt. 

In september klaagde Nvidia juist Samsung aan voor patentschending. Het bedrijf vroeg om een importverbod op de nieuwe Galaxy Note 4 en Galaxy S5.

Samsung zegt in de nieuwe rechtszaak dat Nvidia klanten heeft misleid door de Tegra K1-processor uit de Nvidia Shield Tablet kunstmatig beter te laten presteren voor benchmarktests. Daardoor zou het lijken alsof die chip beter is dan de Exynos 5433 uit de Galaxy Note 4, terwijl dat volgens Samsung niet het geval is.

Tegenover Engadget ontkent Nvidia de claims. Het bedrijf zegt benchmarktests te hebben uitgevoerd met dezelfde software die consumenten te zien krijgen als ze het apparaat uit de doos halen, aldus een woordvoerder.

Een jaar geleden bleek juist dat verschillende telefoonfabrikanten, waaronder Samsung, hun processors sneller lieten draaien als benchmark-apps werden gebruikt. Daardoor kwamen hogere resultaten uit de tests dan daadwerkelijk met het apparaat zouden kunnen worden gehaald in andere apps.