Vodafone-klanten verbruiken gemiddeld 305 MB per maand, dat is zo'n 80 procent meer dan vorig jaar.

Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van Vodafone over de periode april tot en met september, de eerste helft van het gebroken boekjaar 2014/2015 van de provider.

In totaal werd er in die zes maanden 9.544 TB aan data verbruikt, dat komt neer op zo'n 1.833 MB per klant. Per maand is dat dus 305 MB en dat is zo'n 80 procent hoger dan de 171 MB per maand uit dezelfde periode vorig jaar.

Overigens zal het daadwerkelijke gemiddelde gebruik wat hoger liggen omdat niet alle klanten een smartphone en een data-abonnement hebben. Omdat klanten zonder databundel ook mobiel kunnen internetten, is niet te zeggen hoe hoog het dataverbruik per klant met internet precies is.

Bijvoorbeeld de introductie van 4G zou het internetverbruik gestimuleerd hebben. Met het snellere internet wordt he tbijvoorbeeld aantrekkelijker video's te kijken en worden video's bovendien in hogere kwaliteit gestreamd.

Omzet

Het totaal aantal klanten daalde in het afgelopen half jaar met 1,7 procent naar 5,205 miljoen. 60,7 procent daarvan heeft een smartphone en weer 73,7 procent daarvan beschikt over een data-abonnement.

De omzet daalde naar 874,2 miljoen euro. Dat is 2,2 procent minder dan vorig jaar. De daling neemt volgens Vodafone wel af.