De Amerikaanse politie mag verdachten om hun vingerafdruk vragen, om op deze manier een smartphone of tablet te ontgrendelen.

Dat heeft een Amerikaanse rechter besloten, zo meldt Pilot Online. De uitspraak maakt onderdeel uit van een rechtszaak waarin een Amerikaanse man zijn vriendin zou hebben geprobeerd te wurgen.

Omdat er in het huis camera's hangen die met een smartphone kunnen worden bestuurd, zou de wurging op beeld staan. De vingerafdruk van de Amerikaanse man kan door de politie worden gebruikt om zijn smartphone te ontgrendelen en de beelden te analyseren.

Eerder werd de vingerafdrukscanner van de iPhone 5s omzeild door een vingerafdruk te printen, om er vervolgens een vloeistof overheen te gooien. Als de vloeistof is gedroogd, kan dit materiaal op de scanner worden gelegd om de beveiliging te omzeilen.

Volgens de Amerikaanse rechter mag een vingerafdruk worden gebruikt voor het ontgrendelen van een toestel, omdat DNA-materiaal als bewijsmiddel is geaccepteerd. Het eisen van een wachtwoord of pincode is verboden, omdat dit kan leiden tot "gedwongen zelfincriminatie".

Nederland

In Nederland wil minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) een zogenoemd 'decryptiebevel' invoeren, dat verdachten van zware misdaden ertoe dwingt om gegevens te ontsleutelen. Dit zou betekenen dat sommige verdachten worden verplicht om hun wachtwoorden of pincodes over te dragen aan de politie.

Opstelten vergelijkt het gedwongen delen van wachtwoorden met het afstaan van DNA-materiaal voor onderzoek. De Raad voor de Rechtspraak wil dat een rechter zich nog over het voorstel van Opstelten buigt.

Vier manieren om wachtwoorden veilig op te slaan