Het lijkt weer langzaam beter te gaan bij HTC, de smartphonemaker die het lange tijd moeilijk had door hevige concurrentie.

In het derde kwartaal maakte het Taiwanese bedrijf weer een lichte winst van 0,6 miljard Taiwanese dollar (15,7 miljoen euro).

Dat is een stuk minder dan de 2,26 miljard Taiwanese dollar die in het tweede kwartaal werd verdiend, maar wel beter dan het verlies van van 2,97 miljard Taiwanese dollar in hetzelfde kwartaal van vorig jaar.

"Dit uitdagende kwartaal ging HTC goed te lijf, door winstgevend te blijven in een omgeving van intense concurrentie", aldus ceo Peter Chou bij de presentatie van de kwartaalcijfers (pdf).

Met name de goedkopere Desire-telefoons van HTC scoorden goed, maar HTC zegt ook tevreden te zijn over de verkopen van de door recensenten goed ontvangen One M8.

Desire Eye

Eerder deze maand onthulde HTC de Desire Eye, een telefoon met goede camera's aan de voor- en achterkant van het toestel. Ook toonde HTC de Recamera, een periscoopvormige camera die waterdicht is en de concurrentie met Gopro aan moet.

HTC maakt ook de nieuwe Nexus 9-tablet voor Google. Dat apparaat heeft zeer goede specificaties en zal worden verkocht voor 389 euro.

De Desire Eye en Nexus 9 verschijnen binnenkort in verschillende landen, waaronder Nederland. Door de nieuwe producten denkt HTC in het vierde kwartaal een omzet van tussen de 43 miljard en 47 miljard Taiwanese dollar (1,1 tot 1,2 miljard euro) te draaien. HTC verwacht echter een lagere winst dan in het derde kwartaal.

Bekijk onze eerste indruk van de Desire Eye en Recamera