Sony heeft in het afgelopen kwartaal een fors verlies geleden door slechte prestaties op de smartphonemarkt.

Dat maakt het bedrijf bekend bij de presentatie van de cijfers (pdf) over het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar van Sony dat gelijk staat aan het derde kalenderkwartaal.

In de maanden juli, augustus en september boekte het Japanse bedrijf een verlies van 136 mijard yen (973,9 miljoen euro). Dat is fors hoger dan het verlies van 19 miljard yen (136,1 miljoen euro) een jaar geleden.

Het verlies kwam niet onverwacht omdat Sony een waardevermindering van zijn mobiele divisie had aangekondigd. Het bedrijf moet daar ruim 176 miljard yen (1,3 miljard euro) op afschrijven.

Minder smartphones

Sony verkoopt minder smartphones dan verwacht en presenteert nog dit jaar een nieuwe strategie om de afdeling winstgevend te maken. Duidelijk is al dat er minder modellen uitgebracht zullen worden op minder markten. Sony gaat zich vooral richten op high-end en westerse landen.

Er werden het afgelopen kwartaal 9,9 miljoen smartphones verkocht tegenover 10 miljoen een jaar geleden. De verwachting voor het gebroken boekjaar van Sony is bijgesteld van 43 naar 41 miljoen exemplaren. Vorig jaar gingen er 39,1 miljoen smartphones over de toonbank.

De omzet van Sony als geheel groeide nog wel van 1.774,2 miljard yen (12,7 miljard euro) in dezelfde periode vorig jaar naar 1.901,5 miljard yen (13,6 miljard euro) nu.

Playstation 4

De enorme klap op de mobiele markt werd nog enigszins opgevangen door goede prestaties op de game-afdeling en wat betreft de verkoop van onderdelen zoals camerasensoren.

De verkopen van de Playstation 4 en hogere inkomsten uit games voor die console zorgden voor een winst van 21,8 miljard yen op de game-afdeling. Een jaar geleden was dat nog een verlies van 4,2 miljard yen.

Sony wist 4,1 miljoen consoles te verkopen. De verwachting is dat er in het hele jaar 17 miljoen exemplaren worden verkocht.

De tak die onder meer camerasensoren verkoopt aan andere smartphonefabrikanten zag de winst stijgen van 11,9 naar 29,6 miljard yen.

Tv’s

Ook de home-entertainment afdeling waaronder televisies, audio en video onder vallen, ging erop vooruit van een verlies van 12,1 miljard yen naar een winst van 8 miljard yen. Dat komt vooral door de stijgende populariteit van duurdere modellen en een toenemende verkoop van lcd-tv’s in de Verenigde Staten, Europa en Azië. In Latijns-Amerika worden juist minder tv’s verkocht.

In totaal gingen er 3,6 miljoen tv’s over de toonbank en de verwachting voor dit jaar is naar beneden bijgesteld van 15,5 miljoen naar 14,5 miljoen exemplaren.

De mobiele tak blijft dus het zorgenkindje met een verlies van 172 miljard yen waar een jaar geleden nog 8,8 miljard yen winst werd geboekt. Ook de omzet uit smartphones en tablets nam nauwelijks toe.

De filmtak Sony Pictures leidde een klein verlies, terwijl platenlabel Sony Music winst noteerde.

Bekijk onze review van de Xperia Z3 en Z3 Compact