Motorola is geen onderdeel van Google meer. De overname door Lenovo is officieel afgerond.

Dat hebben de bedrijven donderdag bekendgemaakt.

Met de overname wordt Lenovo de op twee na grootste smartphonefabrikant ter wereld. In cijfers van marktonderzoeker IDC die donderdag werden bekendgemaakt bevond Xiaomi zich nog in die positie en stond Lenovo zelf op de vierde plek.

Volgens onderzoeksbureau heeft Lenovo de zesde plek op de wereldwijde smartphonemarkt, omdat Huawei en LG volgens deze onderzoekers nipt groter zijn. Motorola valt volgens Counterpoint niet binnen de top zeven, maar wist het aantal verscheepte smartphones wel met 132 procent te verhogen ten opzichte van een jaar eerder.

Motorola heeft de afgelopen tijd hoge ogen gegooid met goede en betaalbare toestellen als de Moto G en Moto X. Van beide toestellen verschenen onlangs nieuwe versies, waarbij opviel dat de Moto X ineens een stuk duurder is geworden, met betere specificaties.

Winstgevend

Yang Yuanqing, voorzitter van Lenovo, noemt Motorola "een perfecte match". Het bedrijf was vooral geïnteresseerd in Motorola door de sterke positie in de VS en andere ontwikkelde markten, waar Lenovo juist nog geen smartphones verkoopt.

Lenovo verwacht Motorola binnen vier à zes kwartalen winstgevend te kunnen maken. De Chinese fabrikant heeft uiteindelijk ongeveer 2,3 miljard euro betaald voor de overname. In 2011 betaalde Google nog 12,5 miljard dollar (9,9 miljard euro) voor het bedrijf.

Een groot deel van het patentportfolio van Motorola blijft na de overname in handen van Google. Ongeveer 3.500 medewerkers van Motorola, waarvan 2.800 in de VS, gaan mee naar Lenovo.

Lees onze reviews van de Moto G, Moto X en Moto 360