Kleinere smartphonefabrikanten als Xiaomi, Lenovo en LG lopen in op de twee marktleiders Apple en Samsung.

Dat concludeert onderzoeksbureau IDC in de cijfers over het derde kwartaal van 2014.

Samsung bleef in de maanden juli, augustus en september marktleider. De Zuid-Koreaanse fabrikant verscheepte 78,1 miljoen smartphones, 8,2 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar.

Daarmee is Samsung de enige fabrikant in de top 5 die het aantal verscheepte smartphones ziet afnemen. Apple blijft met 39,3 miljoen exemplaren de nummer twee en noteert een groei van 16,1 procent. 

De nummers drie, vier en vijf lopen inmiddels in op de twee marktleiders. Xiaomi (+211,3 procent), Lenovo (38,0 procent) en LG (39,8 procent) groeien allemaal harder dan de totale markt (+25,2 procent). De drie kleinere fabrikanten bevinden zich overigens nog wel op gepaste afstand van Apple die ruim het dubbele aantal smartphones verscheept.

Winst

Volgens IDC tonen de cijfers aan dat er nog ruimte is op de smartphonemarkt om te concurreren. Zowel aan de onderkant van de markt, waar Lenovo zich hoofdzakelijk bevindt, als aan de bovenkant van de markt, waar Xiaomi zich op richt, wordt groei genoteerd. LG richt zich op zowel goedkopere als high-end toestellen.

Het onderzoeksbureau merkt wel op dat de grootste groei van opkomende markten komt zoals India en Brazilië. Daar zijn vooral goedkopere telefoons in trek. "Dit is goed nieuws voor de volumes, maar de uitdaging is hoe er geld verdiend moet worden aan toestellen die snel gemeengoed worden. Behalve Apple heeft iedereen daar problemen mee."

Bekijk hoe Samsung in vijf jaar de smartphonemarkt veroverde